Hopp til innhold

Elg ble skutt i nærheten av skytefelt før jakta

Man får kanskje aldri vite hva som har skjedd med elgen, fordi kommunen valgte å ikke reise ut for å undersøke.

Død elg ved Steinsjøen i Østre Toten.

SKUTT FØR JAKTA: På den ene elgen hadde kula gått gjennom hele kroppen, og pinnen er satt på for å vise kulebanen. I Østre Toten kommune starter elgjakta 1. oktober. Det betyr at fellinga var ulovlig.

Foto: Privat

Det var i høst at elgen ble oppdaga like ved skytefeltet ved Steinsjøen i Østre Toten i Innlandet. Elgjakta i kommunen starter 1. oktober, og man mener elgen hadde ligget så lenge at den har blitt skutt før jaktperioden begynner.

Det betyr at fellinga er ulovlig.

Skytefeltet i nærheten brukes jevnlig av Forsvaret til øvelser. Nå undersøker Forsvaret om den døde elgen kan knyttes til skytetrening.

Men det er uklart om man kan greie å finne ut av hva som har skjedd. Utmarkslaget mener det er kommunens feil.

– Burde undersøkt raskt

Da kommunen fikk beskjed om funnet, unnlot de nemlig å reise ut og sjekke nærmere.

Østre Toten Utmarkslag reagerer sterkt på prioriteringen. Kadaveret var fremdeles ganske ferskt da det ble oppdaget. For å finne ut hva som skjedde, burde man undersøkt kadaveret så tidlig som mulig, før det råtner eller blir spist opp av åtseldyr.

– Kommunen har ikke foretatt seg noe som helst. De har ikke vært ute i det hele tatt, sier Bjarne Karlsen, som er leder i utmarkslaget.

Han mener at det blir umulig å vite hvem som står bak når det ikke ble gjort noen undersøkelser.

Skogbrukssjef Åse Marit Skjølås vil ikke kommentere saken overfor NRK. Men i en e-post til utmarkslaget skriver hun at de ikke prioriterte dette oppdraget av kapasitetsmessige årsaker.

Videre skriver hun at de «ikke hadde kunnet gjøre noe mer med dyrene på det tidspunktet vi ble varslet om funnene.»

  • Fikk du med deg saken om elgkua som filma sin egen fødsel? Les mer her:

Saken er under behandling

Skogbrukssjefen har også sendt et brev til Forsvaret om saken, der hun skriver at kommunen skal varsles hvis dyr blir skutt ved et uhell.

Videre antyder hun at sannsynligheten er «til stede» for at dyret er truffet av våpen fra skytefeltet.

Forsvaret vil overfor NRK ikke svare på om det var skytetrening på feltet i tidsrommet elgen skal ha blitt skutt. Hans Meisingset, som er kommunikasjonsansvarlig ved Forsvarets logistikkorganisasjon, sier saken fremdeles er under behandling.

Hans Meisingset, Seniorrådgiver i Forsvaret

Hans Meisingset, Seniorrådgiver i Forsvaret.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

«Vi kan ikke kommentere før eventuelle fakta knyttet til hendelsene er klarlagt», skriver han i en e-post.

Reagerer på oppfølgingen

Steinsjøen ligger like ved grensen til Hurdal kommune. Viltvakta i Hurdal kommune, Øystein Rønning, sier at han ble kontaktet av Østre Toten om funnet. Han presiserte da at elgen var funnet utenfor hans kommune, og hørte deretter ikke noe mer om saken.

Han reagerer imidlertid på oppfølgingen hos nabokommunen.

– Jeg mener det er enhver kommunes plikt å undersøke om det har foregått uregelmessigheter i forbindelse med jakt. Når slike ting skjer, haster det med å undersøke kadaveret, sier han.

Flere saker fra Innlandet