Forsvarer: - Hun har det helt forferdelig

GJØVIK (NRK): Forsvarer Aasmund Olav Sandland i Valdressaken møtte sin klient på Reinsvoll Sykehus ved Gjøvik tirsdag kveld. Han mener moren er for syk for å avhøres allerede i morgen.

Intervju med forsvarer til kvinnen som er siktet for grov omsorgssvikt etter at hennes 13 år gamle datter døde, Aasmund Olav Sandland

Forsvarer Aasmund Olav Sandland besøkte sin klient på Reinsvoll Sykehus tirsdag kveld.

Etter et flere timer langt besøk hos moren til den 13-år gamle jenta som ble funnet død i Valdres nyttårsaften, møtte forsvarer Aasmund Olav Sandland NRK utenfor Reinsvoll Sykehus tirsdag kveld.

– Hun har det helt forferdelig, primært fordi hun har mistet det kjæreste hun hadde, i tillegg det absurde i at hun er siktet i en straffesak, sier Sandland.

Moren er innlagt ved det psykiatriske sykehuset av helsemessige årsaker, og har ikke vært frisk nok til å la seg avhøre. Hun er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge.

Kollapset på kvelden

Forsvarer Sandland sier til NRK at de ikke gikk detaljert inn på det som skjedde i hytta denne nyttårskvelden, men at jenta kollapset på kvelden rundt klokken 19.30.

– Det kom plutselig og uten forvarsel, de hadde forberedt nyttårsaften som andre familier, sier forsvareren.

Han mener det ikke bør være tvil om dødstidspunktet.

– Det kan man lese ut av telefondata og samtaledata, som politiet kanskje fortsatt ikke har sjekket, sier han.

Mari Lauritzen Hasle

Politiadvokat Mari Lauritzen Hasle sier moren fortsatt er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

NRK intervjuet politiadvokat Mari Lauritzen Hasle ved Vestoppland politidistrikt tidligere i kveld.

– Hva kan politiet si om dødstidspunktet?

– Vi kan ikke si noe annet enn det vi gikk ut med i går, etter at den foreløpige obduksjonsrapporten kom. Det kan ikke konkluderes med noen sikker dødsårsak, men det har sannsynligvis sammenheng med avmagring. Det er ikke konkludert når det gjelder dødstidspunkt per nå, sier Hasle.

Kvinnens forsvarer vil ikke kommentere i hvilken grad moren skjønte hvor syk datteren var i forkant av dødsfallet 31. desember. Datteren led av alvorlige spiseforstyrrelser.

13-åring funnet død i Valdres

Familiens hytte i Valdres er fortsatt sperret med politibånd.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Siktelsen er uforståelig

Politiet ønsker å fremstille moren for varetektsfengsling i morgen, og håper å kunne gjennomføre et første avhør. Forsvarer Sandland tror ikke det blir aktuelt.

– Vi ønsker i høyeste grad avhør så raskt som mulig, men nå er ikke det medisinsk forsvarlig, sier han.

Forsvareren mener at siktelsen mot moren fremstår som helt «absurd».

– Jeg stiller meg mer og mer hoderystende til siktelsen jo mer innsikt jeg får i saken, sier forsvareren etter møtet med moren.