Hopp til innhold

Første møte med ekstremkulde

Flere asylsøkere i Norge opplever minusgrader for aller første gang i sitt liv.

Ermias sin første vinter i Norge.

Ermias Abate er opprinnelig er fra Etiopia og bor nå på Øyer asylmottak i Oppland.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Ermias Abate er småbarnsfar og kom til Norge i mai i fjor fra Etiopia. Han er en av mange afrikanske asylsøkere som bor på Øyer asylmottak. Han opplever nå sin første vinter og den er ikke mild.

– Wow, tenkte jeg. Jeg frøs så mye at det føltes som mine fingre ikke tilhørte meg. Da jeg tok meg på ørene, hadde jeg ingen følelse der heller. Det var veldig kaldt, sier Abate.

Kler seg etter været

Etter at Ermias frøs som han aldri har fryst før, har han lært å kle seg godt om vinteren.

– Jeg tar på meg en varm jakke, to t-skjorter, en genser, to bukser, hansker og en lue. Det er veldig kaldt utendørs, gjentar Abate.

Passer på barna

En annen beboer på Øyer asylmottak er Osas Osayande fra Nigeria. Hun har tre barn og passer på at de kler seg godt i kulda.

– Man må kle opp barna godt om vinteren. Jeg kler opp min sønn i to bukser, varme sokker, to t-skjorter, en varm genser og to par hansker. Jeg legger også et ekstra par sokker i ryggsekken hans, sier Osayande.

Osas' datter går i barnehagen og lærer seg norsk, men nå for tiden leker hun i snøen.

– Min venn og jeg lekte i snøen og han la masse snø inn i skjorten min, sier datteren.

Lokal aksjon

Beboerne på Øyer asylmottak får 1095 kroner annenhver uke til mat og aktiviteter. Hvis de trenger klær, må det gå utover deres eget matbudsjett.

Asylmottaket har ikke råd til å betale for vinterklær, sier mottaksleder Nils Martin Kanten, men heldigvis har lokalbefolkningen tatt grep.

– Vi har vært heldige og fått masse klær fra lokalsamfunnet. Øyer, Lillehammer og Gausdal har bidratt med klær. Og det er nå dette virkelig kommer til sin rett med at vi kan kle opp våre beboere.

Men mottaket kunne trengt litt mer hjelp.

– Vi mangler kanskje noen par sko, men det skyldes kanskje at det er en kultur i Norge som går ut på å ikke gi bort sko, sier Kanten til NRK.no.

Blitt vant til kulda

Ermias har vært vært i Norge i over et halvt og nå ser han lyst på resten av vinteren.

– Noen fortalte meg at det er kaldere enn 20 minusgrader i disse dager. Men jeg tror at jeg kan håndtere kulda, selvom om det blir kaldere, sier Abate.

Flere saker fra Innlandet