Hopp til innhold

– Brukte ulovlig våpen i ransøvelser

Den tiltalte politimannen brukte et våpen påtalemyndigheten mener er ulovlig i en rekke ransøvelser.

Politimann tiltalt

Aktor Guro Glærum Kleppe tiltalte den pensjonerte politimannen for å ha et ulovlig ombygd våpen som han forklarte ble brukt i ransøvelser.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Den nå pensjonerte politimannen fra Hedmark er tiltalt for en rekke brudd på våpenloven. Mannen hadde 169 våpen på våpenkortet sitt da han ble pågrepet i oktober 2012. Han er tiltalt blant annet for å ha kjøpt våpen ulovlig, ikke sikret våpen godt nok og å ha hatt våpen uten at det var godkjent av politimesteren.

Les: Politimann hadde ulovlige våpen, håndgranat og panserbrytende skudd

I Sør-Østerdal tingrett fredag måtte han svare for ulovlig ombygging av flere våpen. Blant annet måtte han svare for en hagle.

Les: Våpenkontoret sa nei til flere våpen

– Brukt i ransøvelser

Han forklarte at denne haglen dukket opp i forbindelse med at han ble spurt om å medvirke i en brosjyre for et firma som hadde utviklet en pengetransportkoffert. Politimannen hadde fått grønt lys fra sine overordnede til å delta som "raner". I forbindelse med denne brosjyren kjøpte firmaet inn en hagle.

Politimannen tok etter denne jobben over haglen, og er nå tiltalt for å ha hatt en dem ulovlig ombygd.

Politimannen forklarte at våpenet var gjort helt ubrukelig, men ikke av ham.

Han fortalte retten at det seinere i en årrekke ble brukt av politiet i ransøvelser, og at ingen stilte spørsmål ved dette. Flere tjenestesteder skal ha brukt det i denne forbindelsen. Spesialenheten mener dette er et ulovlig ombygd våpen.

Politimannen reagerer derfor sterkt på at han også er tiltalt for å ha dette våpenet.

– Jeg syns dette er så urettferdig. Det ble brukt for å fremme samfunnets sak mot et samfunnsonde. Jeg kan ikke begripe at dette vurderes som straffbart, sa mannen.

Totalt er han tiltalt for å hatt sju våpen som er ulovlig ombygd.

– Jeg har aldri ombygd våpen, sa han.

Han stilte seg også uforstående at enkelte våpen i det hele tatt var ombygd.

– Det hadde jeg merket, sa han.

Ammunisjon

Mannen er også tiltalt for å ha hatt ulovlig ammunisjon, blant annet noen få panserbrytende patroner.

Han sa at det var helt vanlig at han tok med seg ammunisjon som ble levert inn på stedet han tjenestegjorde, enten til destruksjon eller for å bruke det sjøl. I retten sa han dette var var en jobb han hadde fått av sine overordnede, og at alt var klarert. Han mente dette var en vanlig praksis.

Aktor Guro Glærum Kleppe var spesielt opptatt av en patron. Den tiltalte forklarte at den lå i en kasse som var levert på hans tjenestested, og at han ikke visste at det lå en slik patron der.

Flere saker fra Innlandet