Hopp til innhold

Forbrukerrådet refser NSB

Forbrukerrådet mener at NSB ikke informerer kundene sine godt nok om retten de har til å få tilbakebetalt deler av billetten ved forsinkelser.

Åge Christoffer Lundeby, NSB

Åge-Christoffer Lundeby er kommunikasjonssjef i NSB. Nå får NSB kjeft fra Forbrukerrådet.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Hvis du blir mer enn 30 minutter forsinket ved de mellomlange rutene eller 60 minutter på de lange rutene har du nemlig krav på å få tilbake halvparten av pengene for reisen din.

Men skal vi tro daglig leder ved Forbrukerrådets kontor i Gjøvik, Undis Scheslien, er det mange som ikke er klar over dette.

Ifølge en undersøkelse Forbrukerrådet har gjennomført har to to av tre ikke kjennskap til rettighetene sine ved forsinket tog. Nå ønsker hun at NSB skjerper informasjonstilbudet til sine reisende.

– Det er mange måter å informere på. Det står mye bra på nettsidene til NSB, men det er mange som ikke forholder seg til dem, særlig ikke når man først sitter i den situasjonen at man er forsinket.

Kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB sier det er riktig at de bruker internett som hovedinformasjonskilde.

– Vi informerer på nettsidene våre og gjennom andre kanaler der det er naturlig. Det er ikke sånn at vi ikke vil at folk skal vite om rettighetene våre.

Informerer reisende på Gjøvik stasjon

I dag vil Forbrukerrådet fortelle togpassasjerene på Gjøvik stasjon hva de har krav på om de skulle bli forsinket på veg hjem til jul.

– Rettighetene er gode nok, men NSB holder dem hemmelige, og det må de skjerpe seg på. Når toget er forsinket, bør de skynde seg å fortelle passasjerene om hva de har krav på, understreker hun.

Undis Scheslien

Undis Scheslien er regiondirektør i Forbrukerrådet.

Foto: Kjell Håkon K. Larsen / Forbrukerrådet

Scheslien mener at NSB har mye å hente på å bli flinkere til å informere om slike ting via høyttaleranlegget og på plakater.

– Det ønskelige var at de informerte over høytaleranlegget sitt, slik som Ruter (kollektivtrafikkselskapet i Oslo og Akershus, journ. anm.) gjør, men det viktigste er at folk har mulighet til å få informasjonen de trenger. Dette kan også gjøres ved å sette opp plakater der folk går av og på, sier hun.

NSB har ingen konkrete planer om å gjennomføre endringer i rutinene sine, men tar med seg alle innspill videre.

GJØVIK STASJON

Forbrukerrådet møter i dag opp på Gjøvik stasjon for å fortelle folk hva de har krav på skulle toget deres være forsinka.

Foto: JOrun Vang / NRK

Vil dere vurdere å bruke høytalerannonsering og lignende hyppigere?

– Det er en idé vi må ta med oss videre, sier Lundeby.

Han understreker at han er glad for at Forbrukerrådet tar opp slike spørsmål slik at passasjerene får et best mulig tilbud.

– Må bli enklere å få igjen penger

Forbrukerrådet krever også at det må bli lettere å få tilbake penger fra NSB. Systemet som brukes i dag er utdatert, mener Scheslien.

– I dag må du skrive ut et klageskjema og sende med kvitteringer i posten. Det er rett og slett gammeldags, og oppleves som tungvint av mange. Det er på tide at NSB moderniserer seg og gjør klageprosessen hel-digital.

Ifølge NSB er originalkvitteringer nødvendig for å kunne bevise at en reise har funnet sted og refusjon kan utbetales. Dette gjør en eventuell digitalisering vanskelig.

Flere saker fra Innlandet