Hopp til innhold

For «veike» for spesialstyrkene

Ikke ei eneste jente har kommet igjennom nåløyet for å gjøre tjeneste Forsvarets spesialstyrker – jentene er rett og slett ikke sterke nok, sier Eirik Kristoffersen, sjef for Forsvarets spesialstyrker i Rena leir.

Forsvarets spesialsoldater i Kabul

Hittil har ingen jenter bestått de fysiske kravene til å bli tatt opp i Forsvarets spesialkommando.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvarets mediesenter

Eirik Kristoffersen, sjef FSK

Eirik Kristoffersen, sjef for spesialstyrkene i Rena leir, sier det er en fysisk barriere for hvor mye man kan bære.

Foto: Jørn Nordli / NRK

En av grunnene til at jenter ikke har kommet igjennom opptakene er at de fysiske kravene som er satt er ganske harde, sier Eirik Kristoffersen, sjef for Forsvarets spesialstyrker i Rena leir.

Hele 1 200 ungdommer søkte seg til Forsvarets fallskjermjegerutdanning i fjor, som er ny rekord. Dette er første steg til å kunne søke seg til Forsvarets spesialkommando.

Men hittil har ingen jenter sluppet gjennom nåløyet.

Fysisk barriere

Blant søkerne til Hærens fallskjermjegerskole på Rena Leir var det som vanlig flest gutter. Men det er også jenter blant til både fallskjermjeger og spesialjeger. Men ingen av jentene har så langt bestått de fysiske kravene.

– Det er nå engang sånn at utstyret du skal reise ut med fort kan veie 80 til 90 kilo. Det er en fysisk barriere på hvor mye man klarer å bære, forklarer Kristoffersen.

Spesialstyrkene får både tøff trening og farefulle oppdrag. Spesialkommandoen skal støtte politiet i bekjempelse av terrorisme og trusler mot norske interesser innenlands og til havs.

Spesialkommandoen settes også inn i oppdrag i utlandet. I desember 2001 ble spesialkommandoen sendt til Afghanistan i forbindelse med «Operation Enduring Freedom», hvor de opererte sammen med de amerikanske spesialstyrkene.

Passer også for jenter

Kristoffersen sier en av de viktigste forutsetningen for å bli tatt opp i forsvarets spesialstyrker er at man er i god fysisk form.

Men mange av egenskapene som også kreves for å bli spesialjeger stemmer like godt for jenter som for gutter, påpeker sjefen for spesialstyrkene i Rena leir.

– Man må kunne jobbe sammen i team og kunne ta vare på hverandre. Men man må også kunne forstå at oppdraget man skal løse er viktig, og man må ha god vurderingsevne for å ta gode vurderinger ute på oppdrag, sier Kristoffersen

Han tror det bare er et spørsmål om tid før jentene inntar spesialstyrkene.

– Vi ønsker å få inn jenter, og jeg tror det finnes jenter som klarer de fysiske kravene, helt klart.

Øvelse fallskjermjegerne

Enn så lenge er det bare gutter i troppen ved Forsvarets fallskjermjegerutdanning i Rena leir.

Foto: Jørn Nordli / NRK

Tar med jenter på oppdrag

For jenter er allerede med spesialstyrkene på oppdrag i konfliktområder. I kulturer hvor bare kvinner kan snakke med kvinner, må spesialstyrkene låne jenter fra andre avdelinger i forsvaret.

– I Afghanistan tar vi med jenter som ikke er spesialjegere når vi reiser ut på oppdrag, rett og slett fordi du er nødt til å ha med jenter når du jobber med afghanske kvinner, opplyser Kristoffersen.

Han sier det er et klart fortrinn å ha jenter i troppen i områder hvor man må være i nærkontakt med sivilbefolkningen, og han tror spesialstyrkene vil være avhengige av å få inn jenter i framtida.

Men enn så lenge kan det bli en utfordring.

– Rent rekrutteringsmessig er jenter og ikke-etniske nordmenn den største utfordringa vi har, sier Kristoffersen.

Forsvarets spesialkommando spiser lunsj og holder utkikk

Spesialstyrkene må låne jenter fra andre avdelinger i forsvare ute på oppdrag i konfliktområder.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Flere saker fra Innlandet