Går motstrøms og åpner lokalbank

FOLLDAL (NRK): Over 1000 lokalbanker har blitt lagt ned på 30 år. Men i Folldal i Nord-Østerdal etableres det nå en helt ny filial.

MINIBANK

Bankfilialer har blitt lagt ned med stort tempo. Bankvesenet vil ha en større digitalisering av banktjenestene.

Foto: Kyrre Lien, Lien, Kyrre / NTB scanpix

Det ble bråk da Sparebanken Hedmark ville legge ned den eneste bankfilialen og minibanken i Folldal i Nord-Østerdal. Grunnen var at besøket var for dårlig og det endte med at filialen ble lagt ned 1. juli i år.

Nedleggelsen vakte et stort engasjement og folldølene har jobbet aktivt for å beholde banktilbudet. I dag kom nyheten om at Tolga- Os Sparebank overtar etter Sparebanken Hedmark.

.

Demonstrasjon mot banknedleggelse i Folldal

150 innbyggere protesterte da Sparebanken Hedmark la ned filialen i Folldal.

Foto: NRK

Halverer tilbudet

Antall bankfilialer er halvert i Norge de siste 30 årene. Ifølge Finans Norge var det 2006 bankfilialer i 1984. I 2015 var det 992 filialer igjen. DnB meldte i mars i år at halvparten av konsernets gjenværende 118 filialene skulle bort.

I Folldal har Næringsliv, kommune og lokale ildsjeler har jobbet hardt for å få en ny bank på plass. Nå føler de at rett bedrift har kommet til bygda.

– Dette er en merkedag og det har ligget i troen hele tida. Vi har vært i kontakt med tre forskjellige, men vi hadde mest tro på Tolga-Os, så det er veldig godt å se at brikkene har falt på plass. Nå får vi nærhet med banken og det er viktig, sier næringssjef Klaas van Ommeren.

– Går motstrøms

I en tid der bankene satser hardt på en digitalisering av tilbudet, innrømmer Tolga – Os Sparebank at de gjør et uvanlig grep.

– Vi trenger vekst og da var det naturlig å satse på Folldal når anledningen bød seg. Dette kanskje en motstrøms tanke i en tid der storbankene digitaliserer og legger ned. Men vi synes det er vanskelig å få god kundekontakt med roboter og velger å bruke virkelige mennesker, sier banksjef Arne Sund.

Åpnet bank i Folldal

Det var en fornøyd gjeng fra Folldal kommune og Tolga-Os Sparebank som kunne introdusere et nytt banktilbud i dag.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

– Fremtid for fysiske banker

Tolga – Os Sparebank feiret 150 år som lokalbank i 2015 og har i dag kontorer i Os, Tolga, Tynset og Elverum. Banken har 28 ansatte før etableringa i Folldal og vil ha to ansatte på det nye kontoret. Disse vil få mye å si for hvordan satsingen går, mener førsteamanuensis Aksel Mjøs ved Norges Handelshøyskole.

– Satt på spissen så avhenger mye av dem som skal møte kundene. Det kan skape lojalitet og tillit, noe som digitalbankene i dag har problemer med å etablere.

Selv om kostnaden er høy med en fysisk bank, tror Mjøs investeringen kan betale seg.

– En del rådgiving er bedre i direkte møte enn på nett, så jeg tror det er en fremtid for kompetente, fysiske banker. Men kjernen her må være at de leverer et bedre banktilbud enn de samme kundene får digitalt. Da kan det være en flott strategi, men de må gjennom rådgiving og kompetanse ha mer å gi sine kunder.