Hopp til innhold

Folketommer gater da nær-TV sendte

Det er 30 år siden Elverum Nær-TV som landets første TV-stasjon utenom NRK, hadde sin første sending. Sendingene ble så populære at gatene var folketomme!

Knut Fjeld, Jan Egil Løvbakk og Tom Lauten, Elverum Nær-TV

Knut Fjeld, Jan Egil Løvbakk og Tom Lauten, Elverum Nær-TV.

Foto: Britt Solberg/Østlendingen

- Vi fikk kjeft av Mart'ns-arrangøren fordi folk heller satt hjemme og så på våre sendinger derfra enn å gå sjøl, sier TV-stasjonens redaktør, mangeårig redaktør og journalist i Østlendingen, Knut Fjeld.

HØR ÅPNINGEN AV TV-STASJONEN:

Fredag 13.

Det var avisene Østlendingen, Hamar Arbeiderblad og Glåmdalen som eide Elverum Nær-TV gjennom selskapet Elverum kabel-TV. Avisene fikk ikke konsesjon selv, men på denne måten kunne de være med på medieutviklingen etter at Willoch-regjeringen avskaffet NRK-monopolet. Elverum Nær-TV ble NRKs første TV-konkurrent.

Elverum Nær-TV hadde 1.700 abonnenter i starten. Det kostet 3.600 kroner å knytte seg til kabel-nettet, og årsavgiften var 195 kroner.

Første sending gikk på lufta fredag 13. august 1982.

Elverum Nær-TV.

Kjekt å ha på CV'en! Knut Fjeld fikk norsk journalistikks høyeste utmerkelse, Narvesen-prisen, for jobben i Elverum Nær-TV.

Foto: Privat

– Jeg er ikke overtroisk av natur, men så var det denne dagen, da, fredag 13.. Det var noen som sa at dette aldri ville gå bra, sier Knut Fjeld.

Folketomme gater

Men det startet veldig bra. Elverum Nær-TV ble en slager. Dette vil folket ha! Til og med politiet var fornøyd. TV-stasjonen sendte nemlig natt til både 1. og 17. mai. Folk satt hjemme og dette bidro til ro og orden i gatene.

– Ja, de påsto det! Og så fikk vi skylda for å ødelegge Grundset Mart'n et år! Vi hadde direktesending, og da kom arrangeren og så: – Dette kan dere ikke fortsette med. Det er ikke folk her. Folk sitter hjemme og ser på mart'n!

Fjeld forteller også en historie om ungdom som spilte av TV-sendinger på vorspiel for å ha noe morsomt å se på!

Ble lei av å se naboen

Men etter at nyhetens interesse var over, dalte populariteten.

– Mens vi først ble hilst velkommen og tatt imot, så snudde dette seg etterhvert. Da folk var lei av å se seg selv og naboen, kom reaksjonen: Nei, kommer nær-TV'en igjen?! Og da begynte jeg å skjønne at det er en grense for alt.

Og like før jul i 1984 var det slutt, men Knut Fjeld synes det er morsomt å ha jobben i Elverum Nær-TV på CV'en.

– Hehe! Ja, nå har jeg holdt på med journalistikk i snart 50 år, og jeg fikk jo Narvesen-prisen for dette året etter at vi ble nedlagt. Jeg sa da at jeg var den eneste som hadde fått Narvesen-prisen for noe jeg ikke kan, mens jeg aldri har fått den for noe jeg tror at jeg kan, nemlig å skrive!

Jan Egil Løvbakk ute på oppdrag.

Teknisk ansvarlig i Elverum Nær-TV, Jan Egil Løvbakk, ute på oppdrag.

Foto: Privar