Hopp til innhold

Folkefest på Aulestad

Dronning Sonja var svært begeistret over det som har skjedd på Aulestad. I løpet av de tre siste årene har bygningene som for 100 år siden huset Bjørnstjerne Bjørnson og hans familie, blitt totalrenovert.

Med Dronning Sonja tilstede, var det duket for folkefest på Aulestad lørdag. Etter tre år som restaureringsobjekt, er hjemmet til Bjørnstjerne og Karoline Bjørnson offisielt gjenåpnet av kulturminister Anniken Huitfeldt.

Rundt 500 mennesker hadde møtt opp for å se kulturministeren foreta åpningen. Arrangementet foregikk på Aulestads nye amfiscene, og kulturministeren var svært begeistret for det arbeidet som har skjedd på stedet.

Arrangørene bød også på underholdning fra blant annet Follebu Musikkforening og Herborg Kråkevik.

Restaurert for 50 millioner

Aulestad er et av Norges best bevarte kunstnerhjem. Bjørnstjerne Bjørnson bodde her med sin familie fra 1875 til han døde i 1910. Huset fungerte som bolig helt fram til Karoline Bjørnson døde i 1934. Aulestad ble museum i 1935.

De siste tre årene har Aulestad gått gjennom en stor forvandling. 50 millioner kroner har gått med til å restaureringen, som ble startet etter at det i 2007 ble oppdaget store råteskader i hovedbygningen.

– I hovedbyggningen har 350 løpemeter med tømmer blitt restaurert, og vi har laget kopier av mye tapet. Det er et veldig møysommelig arbeid som har blitt gjort, sier direktør på Maihaugen og Aulestad, Ågot Gammersvik.

Hele konstruksjonen har blitt løftet opp. Deretter har en og en tømmerstokk blitt tatt ut, restaurert og satt tilbake på plass.

– Man skal ha svært gode ferdigheter for å unngå å gjøre noen skade, men nå er alt klart, sier Gammersvik.

Besøk av Dronningen

– Det er en åpenbaring å se det som er gjort her. Utrolig godt arbeid! Det er fint å minnes Bjørnsons ideelle tanker og moral, som på denne måten blir synliggjort igjen. Det betyr mye for Norges identitet, sier Dronningen.

– Hva betyr Bjørnson for Dronningen?

– Jeg synes det er utrolig viktig at vi har en person som har fått Nobelpris, og som har samarbeidet med ulike litterære størrelser i utlandet. Han har også betydd mye for mennesker i så mange land, og så har han sittet her – langt ute på landet i Norge – og formidlet så mye til så mange mennesker. Så det er veldig flott at vi evner å ta vare på alt han står for på denne måten, sier Dronningen.

Under oppholdet fikk Dronningen også møte ti år gamle Embla Holen, som er tipp-tipp-oldebarnet til Bjørnstjerne og Karoline Bjørnson. Før møtet var hun litt spent på hvordan det skulle bli å treffe Dronningen.

– Det er veldig spennende, men jeg vet ikke hva jeg skal si, sa hun.

Dronning Sonja på Aulestad

Under besøket på Aulestad fikk Dronningen treffe tipp-tipp-oldebarnet til Bjørnstjerne Bjørnson.

Foto: Kathrine Lunde Halvorsen / NRK

Flere saker fra Innlandet