Hopp til innhold

Spesiell filmpremiere for Eitan (29) som flykta fra Syria

ELVERUM (NRK): Språk og kontakt med nordmenn var det vanskeligste da Eitan Omar kom fra Syria til Norge for fem år siden.

Eitan Omar på filmpremiere på Elverum læringssenter.

KJENT: Eitan Omar på premiere på filmen som handler om akkurat det hun og mange andre innvandrere har følt på ved første møte med Norge.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

I auditoriet på Elverum språksenter sitter elevene som er invitert til premieren på kinoversjonen av dokumentarfilmen «En ny start».

En film om en syrisk far som kommer til Norge med sønnen sin og er fremmed i et nytt land. Slik som alle de som sitter i salen har vært.

Jeg er spent på om jeg kommer til å kjenne meg igjen, sier 29-åringen som kom til Norge for fem år siden.

Filmen vises under Filmfestivalen Movies on War som startet torsdag som har filmer om krig og konflikt, fred og forsoning som fokus.

En kortversjon av filmen ligger på NRK TV.

Må legge nye planer for livet

Filmen starter der de fleste andre filmer slutter, etter flukten fra hjemlandet og til et nytt land. Den syriske faren kommer til Kristiansand etter den store flyktningstrømmen fra Syria i 2015.

Han og sønnen må lære seg det meste på nytt. Planene han la for både seg selv og sønnen hjemme i Syria stoppet opp med krigen.

Eitan Omar ser på filmen En ny start om faren fra Syria som kommer til Norge med sønnen sin.

NYE PLANER: Eitan Omar kjenner seg igjen i filmen i å måtte legge helt andre planer enn man hadde tenkt.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Eitan Omar gjorde det samme i 2015. Hun og ektemannen kom til Elverum og alt var nytt og det var vanskelig å komme i kontakt med nordmenn.

Det var veldig vanskelig i starten før jeg hadde lært meg språket. Men etter at jeg hadde lært meg det gikk det mye bedre, sier hun.

29-åringen kjenner også seg igjen i det at det er vanskeligere å lære språket når man er voksen enn når man kommer til Norge som barn.

Nå er hun snart ferdig med grunnskolen på læringssenteret og skal starte på studiespesialisering neste år. Målet er å bli sykepleier.

Jeg er stolt av meg selv og det jeg har fått til i løpet av de årene som har gått, sier hun.

Nå har hun blitt kjent med noen nordmenn og begynner å venne seg til alle årstidene i det nye hjemlandet.

Under premieren ler både hun og de andre i salen av både forsøket på å lære seg å stå på ski og mye annet som forventes for å bli nordmann.

Vil vise hvor mye som er vanskelig

Målet bak filmen er å vise nordmenn hvor vanskelig det kan være å komme fra en ekstrem situasjon i hjemlandet til et nytt land med helt annen kultur og språk.

Kanskje det gjør at man får mer forståelse for andre mennesker, sier medprodusent av filmen Kristian Mosvold.

Eitan Omar og produsent av filmen En ny start, Kristian Mosvold.

STØRRE FORSTÅELSE: Produsent Kristian Mosvold håper filmen bidrar til større forståelse for hvordan det er og har vært for Eitan Omar og andre å komme til Norge.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Planen var at filmen skulle ha premiere 20 mars, men det ble stoppet av covid-19. Det ble i stedet premiere under filmfestivalen Movies on War i Elverum.

Festivalen dekker filmer med hele spekteret av væpnede konflikter uansett geografi, og gir innblikk i sosiale bevegelser, kulturelle begivenheter, folkelig opprør og politisk endring, både i fortid og nåtid.

Filmen «En ny start» ble solgt inn under pitching på festivalen i 2017 der de vant 100 000 kroner.

Det er fint at vi kan følge opp filmene fra de er ideer til de er ferdige og kan møte publikummet sitt, sier festivalsjef Øystein Egge.

Han synes det var perfekt å få vist filmen aller først til elevene ved læringssenteret og at det er starten på filmfestivalen.

Flere saker fra Innlandet

Ulykke ved riksvei 4

Én bekreftet omkommet etter trafikkulykke på riksvei 4

Folk løper for å komme seg unna regnet i Vågå.

Varsler mye regn og flomfare: Vannføringen vil øke raskt