Hopp til innhold

Flyktninger får ikke jobb i små kommuner

Flyktningen Mulugheta vil bli boende i Etnedal, men får ikke jobb. Flere av de minste kommunene tar imot flest flyktninger, men klarer ikke å få dem til å bli værende.

Mulugheta Woldemariam

FLYTTER: Mulugheta Woldemariam fra Eritrea trives i Etnedal, men får ikke jobb. Nå vil han flytte på seg.

Foto: Erlend Moe / NRK

Mulugheta Woldemariam fra Eritrea kom til Etnedal i Valdres som flyktning for tre år siden. Han har lært seg norsk og nettopp bestått førerprøven for lastebil. Selv om han trives godt i kommunen, tror han ikke at han blir værende.

– Det finnes ikke så mange bedrifter her i Etnedal. Særlig ikke for tunge kjøretøy, derfor må jeg søke jobber andre steder, sier han.

Mange flyktninger som kommer til små kommuner får seg ikke jobb, viser statistikken. I Etnedal har alle flyktninger som kom før 2010 flytta ut, ifølge kommunen. Mangelen på jobber er en viktig grunn til det.

Voksenopplæring Etnedal

UTFORDRENDE: Per Valland, leder i innvandrertjenesten i Etnedal kommune, mener det er vanskelig for flyktninger å få jobb i små kommuner.

Foto: Erlend Moe / NRK

– Det er mindre utvalg av jobber i små kommuner. Den miljømessige gevinsten er nok mye større her enn i byene, men å få seg jobb viser seg å være vanskeligere, sier Per Valland, leder i innvandrertjenesten i Etnedal kommune.

Vil at flyktningene skal bli værende

De tre kommunene i Hedmark og Oppland som har bosatt flest flyktninger sammenlignet med innbyggertall i perioden 2006–2010 er Engerdal (50 personer), Tolga (47 personer) og Etnedal (32 personer). Alle de tre er blant de minste kommunene i Hedmark og Oppland.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) på Gjøvik har jobben med å bosette flyktninger i Etnedal. De innser at det kan være et problem at så mange flytter så snart de er ferdig med introduksjonskurset etter to-tre år.

– Det er i vår interesse at flyktningene vi bosetter faktisk blir værende i kommunen, sier regiondirektør Eva Robina Khan.

Hun forteller at IMDI nå er i gang med et samarbeidsprosjekt med kommunene, hvor de ser på hva som skal til for at flyktningene blir værende.

Små kommuner sliter

Ordfører Toril Grønbrekk i Etnedal

FLERE SIDER: Ordfører i Etnedal, Toril Grønbrekk, mener det er mange dilemmaer ved å bosette flyktninger.

Foto: Erlend Moe / NRK

Statistikk fra IMDI og Statistisk sentralbyrå viser at mange av de små kommunene har lavest sysselsetting. I Engerdal og Etnedal er bare ti prosent av ikke-vestlige innvandrere sysselsatt. I hele befolkningen for de samme kommunene ligger sysselsettingen på 65 prosent. Tallene inneholder feilmarginer, men tendensen bekreftes av flere.

Etnedal har de siste årene valgt å ta imot mange flyktninger i forhold til hvor liten kommunen er. De har tatt imot fem ganger så mange som for eksempel Ringsaker. Til tross for et vanskelig jobbmarked, forbereder ordfør Toril Grønbrekk seg på å ta imot ti nye flyktninger neste år. Det er dobbelt så mange som i år.

– Dilemmaet står mellom hvor viktig det er å hjelpe mennesker i nød og utfordringene dette bringer med seg, sier Grønbrekk.

Mulughata på sin side er fast bestemt på å få seg jobb.

– En dag skal jeg bli yrkessjåfør, sier han.

Se også TV-reportasjen fra Etnedal:

Flyktningen Mulugheta vil bli boende i Etnedal, men får ikke jobb. Flere av de minste kommunene i Hedmark og Oppland tar imot flest flyktninger, men klarer ikke å få dem til å bli værende.