Utgravning under jernbanen førte til en dramatisk togavsporing i Stor-Elvdal i begynnelsen av september.
Foto: Frode Meskau– I Hedmark har det nå vært fire flommer og den ene har avløst den andre. Det har ført til mange skader, sier seksjonsleder Per Magnar Klomstad i Statens Vegvesen i Hedmark.
Til sammen vil utbedring av fylkesveger og riksveger i Hedmark og Oppland komme på om lag 170 millioner kroner. Rørosbanen og Dovrebanen må utbedres for 80 til 100 millioner. Kommunale veger, som ingen foreløpig har oversikt over, kommer i tillegg.
Totalt snakker vi trolig om skader på veg og bane for minst 300 millioner kroner.
Utbedringene er forlengst i gang, men vil neppe bli ferdige før ut på nyåret.
- LES OGSÅ: Kleppa lover penger til opprydning
- LES OGSÅ: Flom skapte problemer for vei og bane
Mange ulike skader
Ekstremværet setter stadig større krav til veiene.
Foto: Hanne Stine Kind, NRKDe som har til oppgave å utbedre veg og bane i de to fylkene har mange ulike utfordringer etter ekstremværet i sommer.
– Det er alt fra ødelagte bruer til graving i grøfter til ødelagte stikkrenner. Hele spekteret som går på det med vannbehandling, sier Klomstad i vegvesenet.
Det samme har jernbanen fått merke:
– Det er undergraving av banen og det er vann over banen. Vi har fått skader på ganske mye, blant annet på en del bruer også, sier pressesjef i Jernbaneverket, Jan Erik Kregnes.
- LES OGSÅ: Fylkesvei stengt etter flom
- LES OGSÅ: Melder flom
Se flommen i Veikledalen:
Flom Veikledal
Bygger for mer ekstremvær
Når vegvesenet og jernbanen nå utbedrer vei og bane tar de hensyn til at det kan bli mer ekstremvær i fremtiden.
– Ja, vi tar høyde for å kunne møte et ekstremt vær. Stikkrenner er et stikkord og vi vil absolutt skifte ut dem til å kunne ta unna det regnet som kommer, sier Kregnes i Jernbaneverket.
Flom ved E6 i Stange.
Foto: Ane Kveine– Hvis det ekstreme blir det normale så må det få konsekvenser for hvordan vi dimensjonerer vegene våre og for hvordan vi dimensjonerer jernbane og hus og andre konstruksjoner, sier Klomstad i vegvesenet.
– Hvordan skal dere bygge for at veiene skal tåle mer vann?
– Vi må ha større stikkrenner og større lysåpninger under bruer. Det har vist seg at det er sideelvene som er utfordringene mer enn de store vassdragene, sier han.
- ALT OM: Flommen i Gudbrandsdalen i pinsa