FLYTER INNOVER: Regnvær i går og snøsmelting i fjellet har ført til mye vann.
Foto: Arne Skarseth

Flom i Gudbrandsdalen 2015

Oppsummert

Det er sendt ut flomvarsel for elleve kommuner i Oppland på grunn av stor snøsmelting i fjellet. Flommen er ventet å nå toppen onsdag.

 • Måtte redde pumpehus fra flom

  Vannet fortsetter å stige i Gudbrandsdalslågen. En gårdbruker på Hundorp måtte ile til for å redde et pumpehus opp på fastere grunn for å unngå at det ble tatt av vannmassene.

  Pumpehus i tre står med vann til dørkarmen
  Foto: Reidar Kjæstad / NRK
 • Fylkesvei stengt på grunn av flom

  Det er høy vannstand i Ottaelva noe som gjør at baksideveien, fylkesvei 436 mellom Lalm og Otta er stengt. Omkjøring via riksvei 15, ifølge Statens vegvesen.

  Baksideveien mellom Vinstra og Kvam
  Foto: Stein Schinstad / NRK
 • Flom stenger enda en vei

  Vegvesenet har stengt baksidevegen i Lalm mellom Lalm og Otta. Det er høy vannstand i Otta som har gjort det nødvendig å stenge fv. 436. Vegvesenet har hatt økt beredskap grunnet flomfare i deler av Oppland. Omkjøring skjer på rv. 15.

 • Flomvarsel i 11 kommuner i Oppland

  Dagens oppjusterte flomvarsel fra NVE gjelder blant annet elleve kommuner i Oppland. Varslet for oransje nivå gjelder nå Lesja, Lom, Sel, Skjåk, Vågå, Nord-Fron, Sør-Fron, Ringebu, Øyer, Gausdal og Lillehammer.

 • Oppjusterer flomvarsel

  I dag hevet Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) igjen flomvarslet til nest høyeste nivå for flere fylker, blant annet for Oppland. Tidligere på dagen var varselet nede på nivå to, gult nivå, etter at det hadde vært oransje varsel i flere dager. Nå er det igjen på nivå tre, oransje flomvarsel, noe som innebærer vannføring som kan føre til omfattende oversvømmelser og flomskader på utsatte steder.

Det er høy vannstand i Gudbrandsdalslågen noe som gjør at baksideveien, fylkesvei 436, i Lalm mellom Lalm og Otta er stengt
Det kom svært mye regn i morgentimene i dag over store deler av Hedmark og Oppland. På Strandtorget i Lillehammer ble det ettervert vått for folk som hadde tenkt seg på handel.
Hunderfossen