Hopp til innhold

Flisa-mygg som krydder i salaten

Kåre Fjeld har samlet og tørket 100 000 av den landskjente Flisa-myggen og skal selge den på «martn» i høst. – Den kan brukes som krydder i salaten, humrer Kåre.

Kåre Fjeld, Flisa

– Vi lever sammen med myggen og har vendt oss til den. Jeg er blitt venn med myggen og har laget et myggbo til den, sier Kåre Fjeld (72).

Foto: Knut Sveen / NRK

Kåre Fjeld har samlet den tørkede myggen i seks plastposer og festet dem til ei stang, og skal bruke den til å markedsføre salg av midler mot myggen på mart'n.

– Vi lever sammen med myggen og har vendt oss til den. Jeg er blitt venn med myggen og har laget et myggbo til den, sier Kåre Fjeld (72) som er blitt rene myggeksperten de siste åra.

– Den kan spises, også. Det er ikke farlig.

Kåre Fjeld har samlet og tørket 100 000 av den landskjente Flisa-myggen og skal selge den på Flisa Martn i høst

Tørket mygg som krydder i salaten.

Mygg- app (!)

Fjeld prøver å snu det negative ved myggplagen til noe positivt. Men myggen lar seg ikke ikke snakke bort. For på myggplagede Flisa prøves alt for å verne seg mot myggen.

Flisa-myggen

Myggbo, et fristed for Flisamyggen.

Foto: Kåre Fjeld

Myggfanger er like obligatorisk som grill på Flisa. Kåre Fjeld har bygd om terrassen til et myggfritt glasshus og har myggnetting i alle vinduene i huset.

Det siste nye for å hindre myggstikk er en mygg-app. I den andre enden av skalaen er soltørkede appelsinskall.

– Det var barnebarnet mitt som fant mygg-appen på nettet. Appen har lyden av hannmygg og holder hunnmyggen unna. Det er jo den som biter, humrer myggeksperten.

Kåre Fjeld har samlet og tørket 100 000 av den landskjente Flisa-myggen og skal selge den på Flisa Martn i høst.

Mygg-app på mobilen

Vi nevner at du også får kjøpt nøkkelring og en dings du kan feste på ei lomme med innlagt hannmygglyd. Et utall forskjellige myggstifter, myggspiraler og mygghatt er mer tradisjonelt.

Mygg-politikk

Flom og mygg hører sammen. Flom først, så mygg. Flommen i år har vært stor. Det betyr kort og godt mer mygg. Sånn er det. Flisa er særlig utsatt på grunn av stor vannføring i Flisaelva og et myrområde på 700-800 mål.

Flisamyggen er også satt på den politiske dagsorden. Kanskje den blir valgkampsak om to år. Kommunen har i hvert fall satt av 1,3 millioner til drenering av myrområdet slik at vannet blir borte når flommen er over. Man håper å komme i gang neste år. Det er allerede tatt ut mange trær på myra.

Kåre Fjeld, Flisa med myggdrikk

Sats, vann, sukker og gjær, tar livet av mygg.

Foto: Knut Sveen / NRK

Myggen har gjort Kåre Fjeld til rikskjendis og markedsfører tettstedet i Solør på sin spesielle måte. Fjeld har visningsløypa klar når vi besøker ham like utenfor Flisa sentrum torsdag formiddag.

Må rømme fra myggen

– Vi hadde gjester og skulle grille i går kveld. Hadde dekket på ute og grillen var klar, men måtte gå inn i glasshuset. Slik er det her. Men heldigvis er det verste over på et par uker.

Kåre Fjeld viser oss den flotte myggsamleren til 6.000 kroner som går på propan, døgnet rundt.

– Her er det plass til 10.000 mygger, sier Fjeld og holder opp beholderen der myggen suges inn.

Fluesnapperen god hjelper

Myggsamleren tar unna en god del av myggen. Kåre Fjeld har også laget og satt ut en beholder med sats som tiltrekker myggen. Myggen flyter i vann, sukker og gjær.

Fluesnapper

Fluesnapperen jobber hardt og sluker opptil 7.000 mygg i døgnet.

Foto: Kåre Fjeld

Men den beste mygg-killeren er Fluesnapperen. Trekkfuglen fra Vest-Afrika spiser mellom 5000 og 7000 mygg i døgnet. Kåre Fjeld har satt opp kasse til fuglesnapperen like ved myggfangeren. I skogen rundt boligområdet der Kåre og kona bor, har velforeningen satt opp 120 fuglekasser.

Kåre Fjeld innrømmer at han gruer seg til de verste myggukene om sommeren, og bruker mye tid og energi på kampen mot det lille, irriterende insektet.

– Bare kommunen kommer i gang med grøftinga. Planen er neste år.

Forfatteren av denne saken kan bevitne at folk på Flisa ikke overdriver en millimeter om myggplagen. Selv i solsteken er det store myggsvermer. Men det er bare forsmaken. Den massive mygginvasjonen på kroppen din, skjer etter solnedgang..

Hold bilvinduene lukket og kjør fort gjennom Flisa! På veien hjem tenker jeg på filmene Haisommer (Spielberg) og Fuglene (Hitchcock) og Knut Faldbakkens suksessroman Insektsommer og klør overalt. Det klør også når jeg skriver dette.

Kåre Fjeld med myggfangeren.

Hagens stolthet er ikke ei flott rose, men en myggfanger.

Foto: Knut Sveen / NRK