Hopp til innhold

Jernstiene tiltrekker seg tusenvis av klatrere

BYGDIN, VALDRES (NRK): Via ferrata er en luftig klatreopplevelse for folk flest. Stadig flere forserer stupbratte fjellsider landet rundt.

Synshorn via ferrata

LUFTIG: Trine Bekkhus har fått tur i Synshorn via ferrata i bursdagsgave av faren sin. Hun tok utfordringen på strak arm, til tross for litt nerver før turen startet.

Foto: Geir Randby / NRK

– Jeg er veldig spent. Det kiler i magen og skjelver i beina, men det går nok over.

Det sier Randi Nygård før hun tar fatt på den 400 meter lange klatreturen rett opp fjellveggen på Synshorn i Jotunheimen.

Via ferrata, eller jernvei som det betyr på italiensk, består av faste installasjoner i fjellsiden. Permanent stålwire og stigetrinn brukes for å ferdes i fjellveggen.

Under første verdenskrig ble de første via ferrata-rutene bygd i Dolomittene. Hensikten var at soldater lettere skulle komme seg frem.

I dag finnes det slike klatreruter mange steder i landet, og de blir stadig mer populære.

Via ferrata Synshorn

PAUSE: Denne gjengen på vei til Synshorn tar en pause midt i fjellveggen.

Foto: Geir Randby / NRK

Ny rute

Hvert år når 2000 personer toppen av Synshorn, ved å klatre en av to via ferrata-ruter. Nå åpnes en ny rute.

– Vi omsetter for to millioner på via ferrataen alene, på fire måneder, sier Tor Erik Grønolen.

Han er mannen bak via ferrata-ruta som ligger ved Bygdin. Grønolen forteller at via ferrataen gjør den stupbratte fjellsiden tilgjengelig for alle som er i normalt god form. Bare de tør.

– Det er en fantastisk mulighet for vanlige folk til å komme seg opp i fjellveggen der bare fjellklatrere ellers ville kommet seg opp, sier han.

Betaler for aktiviteter

NRK har snakket med mange av dem som tilbyr via ferrata-turer i Norge. Alle melder om en økning i antall besøkende. For Trolltunga via ferrata har antallet turgåere doblet seg fra i fjor sommer.

– Vi åpnet en ny rute opp til Trolltunga i fjor. Særlig amerikanere ønsker guida tur opp dit, men flere og flere nordmenn har også begynt å ta turen, sier Jostein Soldal, daglig leder i Trolltunga active.

Han mener stadig flere nordmenn synes det er greit å betale for aktiviteter, slik som utenlandske gjester gjør.

– Også norske turgåere har fått større aksept for å kjøpe aktiviteter, sier han.

Utsikt fra Synshorn via ferrata

SLÅENDE UTSIKT: Fra fjellveggen på vei opp til Synshorn er det storslått utsikt utover Jotunheimen, med fjellet Bitihorn til venstre og vannet Bygdin.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– For alle

I Hemsedal er landets nest eldste via ferrata-rute, den går til toppen Røggjin. For tolvte sommeren på rad besøker hundrevis av fjellfolk ruta.

– Det er mellom 600 og 800 besøkende hvert år, og i år ser det ut til at det blir en økning, sier Rune Abrahamsen i Hemsedal fjellsport.

Voksne par eller familier med store barn går ruta, som har tolvårsgrense.

Mellom 12.000 og 15.000 klatrer årlig opp fjellsida til toppen av Hoven i Loen.

– Det har økt jevnt siden starten i 2012. Første året hadde vi 200 besøkende, sier Erik Brendefur, daglig leder i Loen active.

I Loen er det flere ulike ruter opp til toppen.

– Vi har ruter for alt fra nybegynnere som går første gang, til spesialister som har mye klatreerfaring, sier Brendefur.

Via Ferrata Kyrkjeveggen

MANGE MULIGHETER: Her er turgåere på vei opp Kyrkjeveggen, som ligg i Fjæra i Åkrafjorden.

Foto: Tale Hauso / NRK

Flere saker fra Innlandet