Hopp til innhold

Flere velger campingvogn i sommerferien

GJØVIK (NRK): Nordmenn ønsker å feriere og tilbringe sommeren i sitt eget land. Det har ført til at antallet solgte campingvogner har økt.

Bilder fra blikkstille Mjøsa og Sveastranda campingplass. Intervju av ung dame som campingturist. Intervju med innehaveren av Sveastranda Camping. Intervju med fagsjefen i Norsk Bobil og Caravan Club. Intervju med flere campingturister inkludert barn.

Flere familier i Norge finner den gode feriefølelsen på campingtur. Se TV-reportasje her.

Sommeren 2015 vil på ingen måte skrive seg inn i historiebøkene som den varmeste og mest værsikre. Men mange velger like fullt å tilbringe ferien i hjemlandet – gjerne med campingvogna på slep.

Sveastranda Camping utenfor Gjøvik er en av mange campingplasser i Norge med økt trafikk til tross for en kald og regnfull sommer.

– Det er en veldig bra sommer, vi har flere besøkende i år enn i fjor og året før, sier Mette Lunde Sveen, markedssjef for Sveastranda camping.

Barn og voksne stortrives

En av dem som roser livet som campingturist er Hanne Rausand.

– Det er så sosialt. Barna stortives og kan springe ut og inn, og på kveldene kan vi voksne kose oss og sitte sammen uten å trenge barnevakt, sier hun blidt.

Og en representant fra generasjonen under, forklarer det slik:

– Det er veldig morsomt å bade og leke, og så drar vi på barne- og lekeland og sånn!

(artikkelen fortsetter under bildet)

Sveastranda Camping

BRA BESØKT: Det er ingenting å si Mjøsidyllen ved Sveastranda camping. Mange har kjent siden besøkelsestid der i sommer, tross heller trist vær.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Tror svak krone bidrar

Men det kan også være samfunnsøkonomiske sammenhenger til at det blir mer populært å tilbringe ferien i Norge, mener noen.

– Det er mye uro i Eurpa og den øvrige verden, og den norske krona er nå så svak at det er dyrt å feriere utenlands, sier Jørgen Sveen, fagsjef i Norsk bobil og caravan club.

Ifølge Norsk Caravan club eier om lag 250.000 nordmenn en campingvogn eller bobil.

Det siste årets statsbudsjett kan ha hatt en innvirkning på salget av campingvogner. Regjeringen fjernet årsavgiften på campingvogn og snøskuter i statsbudsjettet for 2015.

Tidligere måtte alle eiere av campingvogn betale 1120 kroner i årsavgift så lenge den var registrert, uavhengig av om den stod stille hele året eller ei.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Campingliv

GOD PLASS: Romslige telt gjør at norske campingturister kan få plass til en hel del når de drar ut på tur. Likevel mener flere at det er godt å klare seg med mindre ting enn når man er hjemme.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Doktorgrad i camping

Den motoriserte campingen vokste seg fram på 1920-tallet i USA. Utviklingen har gått hånd i hånd med utbredelsen av privatbiler. I Norge ble camping utbredt på 1950-60-tallet.

Hege Høyer Leivestad er sosialantropolog og tar doktorgrad på camping. Hun ser nærmere på camping som samfunnsfenomen. Og man er ingen sosialantropolog uten å leve ute i felten. Leivestad leide en gammel campingvogn og bodde flere sesonger blant campinggjester i Sverige samt briter på campingferie i Spania.

– Det er koblingen til friheten, muligheten til å kunne røre på seg og at man er tett på utemiljøet/naturen, som er tiltrekkende for mange jeg har snakket med, sier Leivestad i Ekko-programmet.

Se utdrag fra Ekko-programmet «Hva er greia med camping?»:

Vil klare seg med mindre

Det sosiale livet på campingplassen er også tiltrekkende på mange campingturister ifølge Leivestad.

Og for mange er campinglivet befriende nøkternt. Kim Marius Olsen sier det slik:

– Jeg trives med å klare meg med mindre ting enn hjemme!

Flere saker fra Innlandet