Hopp til innhold

Flere ulver i Oppland – tomt for penger til skadefelling

– For å drive en god forvaltning av både rovdyr og beitedyr, trenger vi mer penger, sier lederen i rovviltnemnda i Oppland. Halvveis i juli er potten avsatt til skadefelling tom.

Ivar Odnes

OPPBRUKT BUDSJETT: Leder i rovviltnemnda i Oppland, Ivar Odnes forventer større summer fra sentrale myndigheter for å følge opp forvaltningsansvaret i fylket.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

– Jaktlagene har vært aktive i år. Vi har hatt flere trekkende ulv inn i vårt område, sier leder i rovviltnemnda i Oppland, Ivar Odnes (SP).

Oppland fylke blir tildelt 5 millioner kroner årlig for å drive rovdyrforvaltning. I år var 800.000 kroner satt av til å drifte de kommunale jaktlagene som blant annet har ansvaret for å drive skadefelling.

– Men nå er pengene brukt opp, sier Odnes.

Det var Gudbrandsdølen Dagningen som først skrev om saken.

Felte jerv i vinter

Sau tatt av ulv i Skåbu

Skåbu sommeren 2013. Ulv gikk løs på bitende sauer.

Foto: Privat

Oppland fylke har ansvar for forvaltning av jerv og gaupe. Ulv skal ikke ha fast tilhold. På grunn av uttak av flere jerver i vinter, hadde man trodd at det villle bli mindre behov for skadefelling denne sommeren. Men flere streifende ulver trukket inn over fylkesgrensa og slått seg ned i områder forbeholdt beitedyr.

– I Oppland er det 250.000 sau på beite. De skal forvaltes, akkurat som jerven og gaupa. Inntrekket av bjørn og ulv har imidlertid gjort det vanskelig, sier Odnes.

Og legger til:

– Det koster penger å drive med forvaltning. Vi trenger flere midler.

– Og om dere ikke får det da?

– Da må vi ta fra andre poster.

– Skal ta saken videre

Morten Ørsal Johansen

Frps stortingsrepresentant fra Oppland, Morten Ørsal Johansen vil ta opp saken med regjeringa etter ferien.

Foto: Fremskrittspartiet

Frps stortingsrepresentant fra Oppland, Morten Ørsal Johansen sier til NRK at situasjonen som nå har oppstått er uholdbar.

– Vi kan ikke havne i en slik situasjon at vi tar av pengene som er satt av til forebyggende- eller krisetiltak for å gjøre skadefellinger, sier han.

Stortingsrepresentanten kan ikke komme med noen lovnader, men sier han vil gjøre sitt for å skaffe mer penger til forvaltningen.

– Jeg skal høre hva som nå kan gjøres for at vi skal kunne fortsette skadefelling uten å ta fra andre poster og jeg skal foreslå å øke potten til skadefelling i budsjettet for 2016, sier han.

– Er det mulig å få gjennomslag for det i Stortinget?

– Jeg tror de fleste ser at kombinasjonen mellom mye rovdyr og utmarksnæring ikke er en god kombinasjon. Jeg er ganske sikker på at et eventuellt forslag i statsbudsjettet om å øke skadefellingspotten vil få flertall, sier han.

Lavere tapstall i år

Ulv felt i Skåbu

Rovdyr som går løs på beitedyr i områder der de ikke skal være, blir ofte møtt av de kommunale jaktlagene.

Foto: Privat

De siste årene har sauebønder i Oppland hatt høye tapstall på grunn av jerv og ulv som har herjet i saueflokkene. I 2013 var det sauebønder i Skåbu som fikk merke det aller kraftigst.

– I år har ikke tapstallene vært så høye. Det er mye takket være godt sammarbeid mellom rovviltnemndene, fellingslagene og sauebønder som har vært gode til å melde inn så fort de har merket at noe har virket unormalt, sier Odnes.

Rovdyrene som har besøkt Oppland i sommer har også oppført seg annerledes enn tidligere år.

– Ulvene vi har sett i år har ikke vært like aggressive som den vi for eksempel så i Skåbu i 2013, sier Odnes.

Flere saker fra Innlandet