Hopp til innhold

43 prosent færre dør med mammografi

Mammografi reduserer dødeligheten av brystkreft med 43 prosent. Det viser en ny og omfattende studie. Likevel er det mange som lar være å møte opp til undersøkelsen.

Mammografi

Jevnlige mammografiundersøkelser er det tryggeste for å avsløre brystkreft.

Foto: Illustrasjon: François Destoc/Colourbox.com / PHOTOPQR/LE TELEGRAMME

Alle kvinner mellom 50 og 69 år får tilbud om mammografi annet hvert år.

Men mange lar være å møte opp til undersøkelsen, selv om det er langt større sjanse for å overleve brystkreft hvis man tar mammografi jevnlig.

– Det kan være at man er redd og engstelig for undersøkelsen. Det kan være at de går til private klinikker i stedet, og det kan være at noen rett og slett har bestemt seg for at de ikke vil ta mammaografi, sier radiograf Line Sørlunden.

700.000 kvinner

Men nå er det altså bevist at det tryggeste er å møte opp.

Marit Kristiansen

Marit Kristiansen fra Åsnes synes det er betryggende å få kontrollert brystene regelmessig.

Foto: Vivian Stensrud

700.000 norske kvinner over 50 år er med i den nye studien, som viser at mammografi reduserer dødeligheten av brystkreft med 43 prosent.

– Jeg syns det er betryggende å få kontrollert brystene regelmessig. Og det er lettvint når bussen kommer. Det tar meg bare en halvtime begge veier å komme hit, sier Marit Kristiansen fra Åsnes.

Hun har møtt opp til undersøkelsen i mammografibussen, som denne dagen er på Flisa.

Mammografibuss gjør det lettere

For mange bor langt unna Hamar og brystdiagnostisk senter der. Da er det greit at mammografibussen kjører rundt i fylket og tilbyr undersøkelser nærmere der folk bor. Invitasjonen kommer i posten.

Men likevel er det altså mange som ikke kommer. Oppmøtet varierer ganske mye i Hedmark. Elverum er på bunn med 55 prosent oppmøte. Ellers varierer det fra 63 prosent oppmøte til nesten 83 prosent på Tynset, som ligger på topp.

Marit Kristiansen fra Åsnes skjønner ikke at folk ikke møter.

– Nei, det skjønner jeg ikke, for det er som sagt meget betryggende, slik jeg ser det, så jeg vil møte opp hver gang, sier Marit Kristiansen.

100 færre dødsfall

Vjollca Ponosheci, Åse Paula Slaatsveen, Line Sørlunden

Vjollca Ponosheci, Åse Paula Slaatsveen og Line Sørlunden oppfordrer alle kvinner til møte til mammografiundersøkelse. Det kan redde liv.

Foto: Vivian Stensrud

Den nye studien viser altså at det er mye større sjanse for å overleve brystkreft, dersom man går til mammografi regelmessig og hver gang man blir innkalt. Blant kvinner som møter til mammografi, er det over 100 færre dødsfall enn det ellers ville vært.

Det er et gledelig resultat, synes radiolog ved brystdiagnostisk senter ved sykehuset i Hamar, Hanne Rosenqvist.

Klargjørende undersøkelse

– Det har vært noen motstridende studier tidligere, men denne undersøkelsen viser jo helt tydelig at risikoen for å dø av brystkreft er betydelig redusert for de kvinnene som møter til undersøkelsen, sier Hanne Rosenqvist.

Nå håper hun at denne undersøkelsen vil få flere kvinner til å møte opp til mammografi.

– Ja, vi håper resultatene av undersøkelsen gjør at kvinner blir mere klar over hvor viktig det er å faktisk møte opp til mammografi når man får den invitasjonen.