Kutter halve staben ved Hadeland glassverk

Hadeland Glassverk kutter og kutter i staben. Ved nyttår har halvparten av de fast ansatte mistet jobben.

HADELAND GLASSVERK

70 av 140 ansatte mister jobben ved glassverket på Jevnaker.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kari Roll-Mathiesen

Administrerende direktør Kari Roll-Mathiesen

Foto: Jorun Vang / NRK

Det siste året har det kommet en jevn strøm av meldinger om kutt ved den tradisjonsrike Jevnakerbedriften, som har 500.000 besøkende i året og er en av Norges største turistattraksjoner.

Nå er det utsalgs- og serveringsstedene som rammes. En stor del av besøkssenteret stenges etter jul og åpner ikke igjen før i mai neste år.

Fra å ha hatt 140 ansatte i fjor vil Hadeland Glassverk ha 70 ansatte ved årsskiftet, skriver Avisa Hadeland.

– Kutter for å sikre framtida

– Det vi nå gjør er for å sikre Hadeland glassverks framtid. Vi omstrukturerer hele anlegget for å drive fornuftig hver eneste måned hele året. Vi ønsker en drift som er sunn og sterk, sier administrerende direktør Kari Roll-Mathiesen.

Hun sier det tradisjonelt har vært drevet med underskudd i hele perioden mellom januar og mai, for deretter å hente inn igjen dette i sommermånedene og i førjulsperioden. Vinterstenging blir trolig en permanent ordning.

– Det er for dyrt å stå med bemanning og store kostnader i hvert eneste hus i vintermånedene. Men for publikum tror jeg ikke opplevelsen blir så annerledes, for de store butikkene, galleriet og spisested skal fortsatt være åpen.

Britt Olerud

Britt Olerud er tillitsvalgt for de butikkansatte ved Hadeland Glassverk.

Foto: Jorun Vang / NRK

Hele bedriften, både administrasjon, produksjon og salg, går nå gjennom en omfattende omlegging.

– Nå har vi tatt de tøffe beslutningene som skal tas, og vi ser veldig lyst på framtida, sier Roll-Mathiesen.

Hard konkurranse for tradisjonshåndverket

På Hadeland Glassverk merker de hard konkurranse fra billig glass produsert i lavkostland.

– Dagens unge er ikke så opptatt av hvor ting er laget. Vi konkurrerer med rimelige kjeder når de unge skal velge glass til bryllupslistene sine. Det er en endring i markedet som vi må tilpasse oss, sier Kari Roll-Mathiesen.

– Vi har vært litt sendrektige med å tilpasse oss markedet, og skulle nok tatt disse grepene for mange år siden, innrømmer direktøren.

Tillitsvalgt for de butikkansatte, Britt Olerud, sier til Avisa Hadeland at det er trist at kolleger mister jobben, men at det er nødvendig med tiltak for at Hadeland Glassverk skal overleve.

– Dette er veldig trist, vi er som en stor familie her på glassverket, sier Olerud til NRK.

Men de ansatte mener norske kunder har et klart ansvar for at det skal lønne seg å produsere varer i Norge:

I løpet av ett år mister over halvparten av de ansatte ved Hadeland glassverk jobben.Folk kjøper helst billige, importerte glass istedet for norskprodusert krystall.

Flere og flere fortrekker å kjøpe billig importert glass enn håndlaget glass fra Norge. Derfor mer enn halverer Hadeland Glassverk antall ansatte, fra 140 i fjor til maks 70 ved utgangen av dette året.