Flere kjøper proff smørehjelp

Skidestinasjonene opplever en økning i folk som vil ha ferdigpreparerte langrennski. Enkelte kjøper smørehjelp hver dag i påsken, for å få smurt skia sine etter dagens forhold.

Sporten Beitostølen har stor pågang på skiverkstedet.

Asgeir Larsen er daglig leder på Sporten Beitostølen. Han tilbringer mange timer i smøreverkstedet i løpet av en skisesong, for stadig flere vil ha profesjonell smørehjelp.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Ski som kladder og er bakglatte kan ødelegge en god skitur. Nå velger flere og flere profesjonell hjelp for å få optimale ski til påsketuren.

Gliding og sliping av ski er de mest populære behandlingene skiløperne etterspør.

Gliding og sliping av ski er de mest populære behandlingene skiløperne etterspør.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– Vi har hatt en jevn økning av kunder til smøreverkstedet vårt i flere år, men de siste åra har det eksplodert. Før var det kun de største entusiastene som benyttet et verksted fordi de skulle gå skirenn, men nå kjøper folk flest seg gode ski og ser derfor nytten av profesjonell hjelp for å få den beste skiopplevelsen, sier daglig leder ved Sporten Beitostølen, Asgeir Larsen.

Økning på alle skidestinasjoner

De har de hatt en årlig økning av kunder til skiverkstedet på mellom 25 og 30 prosent de siste par åra. NRK har vært i kontakt med skiverksteder på flere av de største vintersportsdestinasjonene, og alle melder om en økning.

– Jeg synes det er superbra når folk gjør det for at barna skal ha gode ski med godt feste, og på den måten oppleve skiglede, sier Larsen.

Arne Moland smører vanligvis skiene sine selv, men før han skal gå skirenn får han profesjonell hjel

Arne Moland smører vanligvis skiene sine selv, men før han skal gå skirenn får han profesjonell hjelp.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Trenger smørehjelp

De fleste kundene i skiverkstedet får behandlet skiene sine et par ganger i løpet av sesongen. Noen behandlinger koster rundt 300 kroner, mens de dyreste kan koste opp mot 2000 kroner. Det er særlig sandsliping og gliding skiløperne er ute etter, men noen trenger også hjelp til å smøre skiene sine.

– Vi får en større og større skare som kommer for å få smurt skiene sine hver dag i påska, sier Larsen.

– Forskjellige ski til forskjellig føre

På Trysil skishop opplever de den samme utviklinga. Der behandler de mellom 400 og 500 skipar hver vinter.

– Før var det ren luksus å få slipt skiene sine, men nå er det flere og flere som vil ha en slip som er tilpasset det føret det faktisk er. Det er også flere som har egne ski til forskjellig skiføre, sier daglig leder i Trysil skishop, Vidar Eggen.

Skidestinasjonene opplever en økning i folk som vil ha ferdigpreparerte langrennski.

Det er kø for å få gode ski i smørebuene ved skidestinasjonene.