Flere hundre kroner i bompenger

300 hundre kroner i bompenger mellom Oslo og Otta i Gudbrandsdalen.  Det kan bli resultatet når nye bomstasjoner kommer på ny E6.

Bomstasjon
Foto: Olav Olsen / Scanpix

Bilkø
Foto: Rainer Prang / NRK

Neste år starter arbeidet med å bygge ut E6 til firefelts motorveg fra Gardermoen og nordover.

Når vegen står ferdig vil bomstasjon på bomstasjon dra inn flere hundre kroner på vegen fra Oslo til Nord-Gudbrandsdalen.

Det kan bli dyrt å besøke tante på Otta.

Tett som hagl

Pengemaskiner i form av bomstasjoner tett som hagl helt fra Gardermoen i sør til Otta i nord.  Det vil bli en realitet når ny E6 om noen år skal brukes av allerede hardt avgiftsbetalende bilister.

Selv om det blir mange bomstasjoner, behøver du ikke stoppe for hver stasjon.  Du må regne med ti kroner pr. mil bare i bompenger langs den nye E6.

Autopass-kamera
Foto: NRK

Kjøp brikke

- Du kjøper en brikke, tilsvarende den som brukes i Oslo, og fester den i frontruten på bilen.  Denne avleses ved bomstasjonene, og eieren blir belastet på samme måte som når du betaler en regning via din bank-konto, sier prosjektleder for nye E6, Jørn Reinsborg.

Hva skjer hvis du ikke har denne brikken? 

- Da vil kameraer fotografere bilnummeret ditt, og du får da regning en gang i måneden for det antallet passeringer du har hatt, sier Reinsborg.

Betaler gjerne bomavgifter

Gleden over å få en ny og trafikksikker E6, gjør at folk gjerne betaler høye bomavgifter.  Det viser en spørrerunde NRK har gjort.  Her er noen av reaksjonene:

- Det er slitsomt å kjøre dagens E6 for det er bestandig kø der.  En ny vei vil være en lettelse, og da betaler jeg heller litt ekstra.

- Som pendler Oslo - Elverum i fire år, har jeg sett så mange stygge forbikjøringer at jeg håper en ny firefeltsvei vil bedre forholdene.

- Ny E6 skulle kommet for ti år siden.  Da hadde vil unngått å sitte i kø som i dag.

Ut fra reaksjonene å dømme kan både veimyndigheter og politikere  sove godt om natta framover uten frykt for kjeft fra publikum.