Hopp til innhold

Flere farevarsler ute: Vegvesenet advarer mot unødvendig kjøring

Helgen starta med styrtregnvarsel for Østlandet. Statens vegvesen anbefaler folk til å begrense kjøringen til det høyst nødvendige.

Meteorologene har advart mot mye regn fra lørdag morgen til søndag formiddag.

De melder blant annet om gult nivå på jord- og flomskredfare i store deler av Østlandet og deler av Trøndelag.

Det er også sendt ut gult farevarsel for flomfare på Østlandet. Med oransje nivå for Mjøsa og Vorma. Og oransje nivå for deler av Drammensvassdraget: Randsfjorden og Tyrifjorden.

Spesielt store nedbørsmengder er det meldt for Gudbrandsdalen, Valdres og Hallingdal. Lørdag formiddag ser det ut til å bli noe mindre regn enn prognosene sa fredag.

farevarsler

Sveip for å se flere farevarsler.

Foto: Skjermbilde/Varsom.no
farevarsler

Sveip for å se flere farevarsler.

Foto: Skjermbilde/Varsom.no
farevarsler
Foto: Skjermbilde/Varsom.no
  • yr og varsom kan du følge med på farevarslene.

Kan bli noe mindre enn forventet

– Det er et lavtrykk som beveger seg mot Sør-Norge og den tar med seg en del regn, sier statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis til NRK.

Veger kan bli stengt på kort varsel.

– Så vi vil allerede nå anbefale folk om å begrense kjøringen til det høyst nødvendige. Veger kan bli stengt på kort varsel. Planlegg helgens aktiviteter ut fra dette, melder seksjonssjef Asbjørn Stensrud i Statens vegvesen.

Lørdag formiddag var han i et beredskapsmøte, der meteorologene meldte at det kommer til å bli noe mindre nedbør enn det som ble meldt fredag.

– Men det er fortsatt slik at bakken er mettet med vann, og vi er fortsatt bekymret for ras. Vi vurderer hele tiden å følge med på skredutsatte punkt.

Asbjørn Stensrud

NOE MINDRE REGN: Seksjonssjef i Statens vegvesen Asbjørn Stensrud sier lørdag formiddag at prognosene ser bedre ut enn ventet. Men faren for jordskred er fortsatt reell.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Vannstanden i Mjøsa nådde en topp på 125.14 moh. forrige helg og er nå svakt synkende, melder yr på sine sider.

Men vannstanden er følsom for ytterligere nedbør i nedbørfeltet. Nedbøren som er ventet denne helgen kan bidra til å holde vannstanden på et høyt nivå i en lengre periode.

Situasjonen vil fortsatt kunne føre til oversvømmelse, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder, melder nettstedet.

Gult farevarsel for regn på Østlandet

GULT FAREVARSEL: Det er ventet mye regn i store deler av Østlandet denne helgen.

Foto: YR

Regnet forsinker arbeidet etter «Hans»

Fredag gikk det et jordras over Mausetvegen i Brumunddal i Ringsaker.

Det raste ut på det samme stedet under ekstremværet Hans, og nå renner det altså mye vann der igjen, opplyste politiet.

Som følge av dette er fylkesveg 1715 i Ringsaker stengt i begge retninger mellom Slåttsvea og Prestsetra.

STENGT: Fredag gikk det et jordras over Mausetvegen i Brumunddal. Som følge av dette er fylkesveg 1715 i Ringsaker stengt i begge retninger mellom Slåttsvea og Prestsetra.

STENGT: Fredag gikk det et jordras over Mausetvegen i Brumunddal. Fylkesveg 1715 i Ringsaker er stengt i begge retninger mellom Slåttsvea og Prestsetra.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Victoriaundergangen mellom Strandgata og Tjuvholmen og åttemetersplanet i Hamar er stengt igjen på grunn av mye nedbør og vann.

Fredag ettermiddag flommet det over i undergangen og vannet har steget raskt.

– Opprydningen etter ekstremværet «Hans» er enda ikke ferdig. Dette regnet kommer til å forsinke dette arbeidet, sier Sarchosidis.

Victoriaundergangen i Hamar oversvømmet av vann.

STENGT: Det er ventet mye regn i løpet av helgen. Kommune varsler at det kan bli nødvendig å stenge flere områder igjen på kort varsel.

Foto: Viktoria Hellem-Hansen

Kommunen ber de som har parkert på åttemetersplanet om å hente bilen sin så snart de kan. Alle som har parkert vil uansett få hjelp til å kjøre ut alternativ vei i løpet av ettermiddagen, skriver Hamar kommune på sine nettsider.

Kommunen varsler at det kan bli nødvendig å stenge flere områder igjen på kort varsel.

– Vi driver fortsatt med opprydding etter Hans, og styrtregnet som er meldt over store deler av Østlandet fra og med lørdag formiddag gjør at vi allerede nå vil advare folk om at det kan bli redusert framkommelighet på vegene i helgen, sier Stensrud i Statens vegvesen.

Kraftig regn Hamar

FLOMMER OVER: – Styrtregnet som er meldt over store deler av Østlandet fra og med lørdag formiddag gjør at vi allerede nå vil advare folk om at det kan bli redusert framkommelighet på vegene i helgen, sier seksjonssjef Asbjørn Stensrud i Statens vegvesen. Slik så det ut i Hamar sentrum fredag formiddag. Mer regn vil forsinke opprydningen etter «Hans».

Foto: Jenny Marie Sveen

Flere saker fra Innlandet