Hopp til innhold

Flatbrødfabrikk utvider etter glutenfritrend

KAPP (NRK): Flatbrødfabrikken Holmen Crisp på Kapp utvider lokalene med 300 kvadratmeter. Noe av grunnen er økt etterspørsel etter glutenfrie produkter.

Holmen Crisp, Kapp

UTVIDER: Flere vil ha glutenfrie varer og flatbrødfabrikken på Kapp må utvide lokalene sine.

Foto: Lars Billit Hagen / NRK

– Primært selger vi varer til de som har allergier, men de siste åra har det vært en økende trend som gjør at også andre vil ha glutenfritt, sier daglig leder i Holmen Crisp, Camilla Rostad.

Camilla Rostad, Holmen Crisp

FAMILIEBEDRIFT: Camilla Rostad er daglig leder ved Holmen Crisp. Hun merker at folk vil ha mer glutenfrie produkter.

Foto: Holmen Crisp

De har sett en jevn vekst på rundt 25 % på salg av glutenfrie varer de siste åra.

– Det er en økning i andelen som unngår melk og gluten fordi de tåler det dårlig. Opptil én million nordmenn bytter regelmessig ut konvensjonell mat med allergimat, sa forsker Annechen Bugge ved Statens institutt for forbruksforskning til NRK Forbrukerinspektørene i høst.

Bransjen følger med

Å spise glutenfritt eller ikke opptar mange for tida . Stadig flere velger å kutte gluten fra kostholdet i tro på at det er et sunnere alternativ. Det merker også bransjen, sier daglig leder ved Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø.

– Ja, det har blitt et økt fokus på gluten og glutenfritt. Og bransjen følger veldig nøye med på dette, sier Nordbø.

Vi er sikre på at mange mennesker i befolkningen oppfatter at de reagerer når de spiser korn. Det vi er veldig usikre på er om det egentlig er gluten i kornet som gir den reaksjonen.

Professor i indremedisin, Knut Lundin

De har derfor undersøkt hva forskningen sier om glutenfølsomhet.

– I høst har vi gjennomgått drøyt 80 av de sist publiserte forskningsrapportene på dette tema. Et av funnene er at glutensensitivitet ennå ikke er anerkjent som en medisinsk tilstand, og den er svært vanskelig å diagnostisere, sier Nordbø.

Hun sier mange tror gluten gir ulike helseutfordringer.

Man blir ikke slankere av å spise glutenfritt.

Torunn Nordbø, daglig leder, Opplysningskontoret for brød og korn

– Det har vokst frem en forståelse hos enkelte forbrukere som tilsier at gluten gir helseproblemer i form av for eksempel oppblåst mage, kvalme, forstoppelse også videre. Dette er samme symptomer som ved cøliaki og de som lider av irritabel tarm, sier Nordbø.

– Ingen data tilsier at gluten bør kuttes ut

Professor i indremedisin ved Rikshospitalet, Knut Lundin, har jobbet mye med temaet.

– Vi vet veldig godt hva cøliaki er, men vi vet mye mindre om glutenfølsomhet. Og vi har ingen klare retningslinjer for hvordan vi skal finne ut om pasientene egentlig har det. Så der har forskningen kommet ganske kort, sier Lundin.

Overlege Knut Lundin

LITE FORSKNING: Professor i indremedisin, Knut Lundin sier det ikke finnes data som tilsier at folk bør slutte å spise varer med gluten.

Foto: Petter Olden / NRK

Han sier det er usikkert hva det er folk reagerer på når de spiser kornprodukter.

– Vi er sikre på at mange mennesker i befolkningen oppfatter at de reagerer når de spiser korn. Det vi er veldig usikre på er om det egentlig er gluten i kornet som gir den reaksjonen, eller om det er sukkerforbindelser i kornet som tas dårlig opp i kroppen og som gir luft i tykktarmen og urolig mage, sier Lundin.

– Noen kutter ut gluten for sikkerhets skyld. Er det noen vits?

– Vi har ingen data som tilsier at man skal kutte ut gluten for å være sikker. Jeg tviler veldig sterkt på at det er tilfelle. Det er ingen forskning eller studier som underbygger det. Mennesker har tross alt spist gluten i 10.000 år og det er veldig stort konsum over hele verden. Det er veldig usannsynlig at det skulle være farlig, mener Lundin.