Hopp til innhold

Flaskepostene er kastet

Denne sommeren vil vi leke litt i NRK Hedmark og Oppland. Vi går i gang med et lite eksperiment. Hvor langt kan en flaskepost fra ei elv i Innlandet egentlig gå?

Du tenker kanskje ikke så mye over det. Men vi her i tjukkeste innlandet er jo litt avsondret. Vi har jo ikke så mye som en meter med kyst.

Aldri har en seilskute med lukten av ramsalt hav lagt til kai. Aldri har whiskeydrikkende sjømenn gått i land. Og aldri har en flaskepost fra eksotiske strøk strandet her. Men vi kan nå ut til storhavet og fremmede land, via elvene våre.

Eksperimentet

Vi bestemte oss for å ha det litt gøy og teste ut hvor langt ut i verden vi faktisk kan komme. Derfor har vi sluppet av gårde 10 flaskeposter i sommer. Fem slippes i Mjøsa og fem i Glomma.

Vi lokker ikke med gavesjekker eller andre premieringer til finneren, men vi håper finneren tar kontakt slik at vi kan kartlegge hvordan disse flaskepostene tar seg fram. Og det store, store spørsmålet er jo hvor langt en flaskepost fra innlandet kan gå.

Reporter Elin Fossum fikk hjelp av barna sine Maria, Erlend og Sigve til å kaste ut flaskepost fra Vingrom-brua.

Reporter Elin Fossum fikk hjelp av barna sine Maria, Erlend og Sigve til å kaste ut flaskepost fra Vingrom-brua.

Strømmer og vind

Mye kan skje på en flaskeposts skjøre gang ned Mjøsa og Glomma.

– Det er et langt stykke til storhavet. Men dersom den når dit så vil ferden mest sannsynlig gå videre nordover langs norskekysten, sier Torbjørn Dale. Han er marinbiolog ved Høgskolen i Sogndal og har i mange år brukt flaskepost i undervisning og forskning.

– Kyststrømmen kan føre flaskeposten hele veien nordover til Finnmark. Og er dere ekstra heldig kan den gå videre enten til hvitehavet eller videre mot Svalbard, sier Dale.

Men hvor flaska tar veien avhenger av hvor tung den er, og hvor kraftige vinder den blir utsatt for.

Spennende eksperiment

– En glassflaske er såpass tung at den mest sannsynlig går med strømmen. Men en plastflaske kan like gjerne bli tatt av vinden, og da kan den havne nesten hvor som helst, sier han.

I flere år nå har studentene til Dale sendt ut flaskepost som en del av undervisningen.

– Jeg har brukt det som en måte å visualisere hvordan strømmene i fjordene går, sier han.

Ideen fikk han etter han sjøl fant en flaskepost på en tur med studentene. Flaskeposten var sendt ut et par måneder tidligere og lød; "Hei vi er to kjekke jenter som er på ferie i Leikanger, og vil gjerne ha kontakt med noen folk."
En hyggelig melding, pent pyntet med glansbilder, husker han.

– Jeg tok aldri kontakt med jentene, men fikk altså ideen om å bruke flaskepost i undervisningen, forteller han.

– Men hvorfor tok du ikke kontakt? Da har du jo skuffet to jenter?

– Ja det kan du si. Kanskje jeg skal prøve å ta kontakt nå, sjøl om dette er en 5-6 år siden?

Aldri prøvd flaskepost i elver

Dale har altså god erfaring med å sende flaskepost etter hvert, og synes eksperimentet vårt er spennende.

– Men jeg har ingen erfaring med å sende ut flaskeposter i elv eller sjø, så dette lurer jeg veldig på hvordan vil gå, sier han.

Han oppfordrer flere til å finne fram barnet i seg og leke seg litt med flaskepost, og viser til at det opp gjennom årene har kommet fram mange spennende flaskeposthistorier.

– Noen blir funnet raskt, andre tar kanskje både 5 og 10 år før de blir funnet, sier han. Sjøl har han merket seg en historie med en flaskepost som brukte over 50 år på sin ferd før den ble funnet.

Historien fikk han for et par måneder siden. Det var en flaskepost som var funnet på en øy utenfor Stord. Den flasken ble kastet ut av mannskapet på en svensk fraktebåt i 1961. Den hadde ikke gått så langt, for den ble kastet i vannet rett sør for Stord, men det tok altså lang tid før den ble funnet.

Kontakt oss

Nå er altså våre flaskeposter i vannet, og hvor lang ferd de har lagt ut på er altså helt umulig å si.

  • Reporter Torunn Myhre fikk hjelp av Johnny Nymoen til å komme seg ut med båt i Glomma i Våler. Der slapp hun sine fem flaskeposter.
  • Reporter Elin Fossum fikk hjelp av barna sine Maria, Erlend og Sigve. De tok turen til Vingnesbrua der de kastet sine flaskeposter.

Skulle du finne den så håper vi du vil ta kontakt med oss.

Eller kanskje har du en flaskeposthistorie å fortelle? Da må du også gjerne ta kontakt med oss. Send oss en e-post på ho@nrk.no

Torbjørn Dales flaskepostråd:

• Vil du at flaskeposten skal følge havstrømmen må du bruke en god gammeldags glassflaske. Eller putte noe sand eller stein i plastflaska slik at den blir tyngre.

• Det er best å bruke matpapir, for det kan komme fuktighet inni flaska. . Matpapiret tåler fuktighet bedre. Skriv med blyant.

• Forsøk å komme litt ut fra strandområder når du sender flaskeposten, så bølger og vind ikke slår den tilbake

Flere saker fra Innlandet