Hopp til innhold

Fjellrev fødte på direkten

I et kamerovervåket hi på Sæterfjell avlsstasjon på Dovrefjell fødte ei fjellrevtispe seks valper i går. Fødselen kunne folk følge på nettet.

Fjellrevfødsel på nettet
Foto: NINA

 Internettbrukere over hele verden kunne følge med fødselen på direkten på internettsidene til Norsk Institutt for Naturforskning.

Det er første gang det er født valper i fangenskap i fjellrevprosjektet som skal bidra til å redde den svært utrydningstrua arten.

 

Fjellrevfødsel på nettet
Foto: NINA

Gjennombrudd for avlsprosjektet

 Ved 23-tiden torsdag kveld ble valpene født av den to år gamle fjellrevtispa. Kullet som ble født på den nyetablerte avlsstasjonen for fjellrev markererer et gjennombrudd i avlsprosjektet og arbeidet med å bevare den utrydningstruede fjellrevstammen.

- Det er første gang vi lykkes med oppdrett av ville fjellrever, sier prosjektleder Arild Landa ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Fjellreven er regna som akutt utrydningstrua og teller i dag rundt 50 voksne individ i Norge.

 

Fjellrevfødsel på nettet
Foto: NINA

Skal utplasseres på Dovrefjell

Avlsstasjonen på Sæterfjell i Oppdal har som mål å produsere 30-50 valper i året. De skal settes ut i høyfjellsnaturen blant annet på Dovrefjell. I vinter har fire par hatt tilhold i stasjonen som har innhegninger for åtte par.

Det er for tidlig å avgjøre om alle hvalpene skal inngå i avlsprogrammet, eller om noen av dem skal settes ut i naturen.

- Det er noe vi må lære oss hvordan vi skal gjøre, sier prosjektleder Arild Landa.

- Ved et utsettingsforsøk bør vi ha valper av ulike kjønn som ikke er i slekt med hverandre, sier Landa.

 

Flere saker fra Innlandet