Hopp til innhold

Fire dager igjen!

Mannskapet er komplett, flåten nesten ferdig og siste innspurt i full gang! Om fem korte dager legger Tangaroa-ekspedisjonen ut fra La Punta, Callao.

Tangaroa-mannskapene forbereder seg til turen
Foto: Tangaroa

Siden midten av januar har mannskapet hugget tømmer i Ecuador, fløtet tømmeret ned elva, fraktet det til Peru, og bygget flåte. Forberedelsene har vart i tre år. Fredag 28.04. starter endelig flåten den lange ferden mot Polynesia, på samme sted og dato som Thor Heyerdahls verdensberømte Kon-Tiki ble sjøsatt i 1947.

Den gang tok reisen 101 dager. Dagens tungt utrustede balsaflåte er større, har tre ganger større seil og vil i motsetning til Kon-Tiki kunne styres med samme teknikk som de førhistoriske søramerikanske sjømennene brukte. Ekspedisjonen skal også med base i Universitetet i Bergen lete etter molekylær forurensning og dokumentere endringer i havet siden 1947.

Tangaroa har fått solid pengestøtte fra blant andre hovedsponsorer Branding Larvik, Skagen Fondene og AGR – og masse hjelp fra den peruanske marinen under den hektiske byggefasen. Balsaflåten ble allerede før byggingen kjøpt av en investor fra Larvik, og er ønsket tilbake etter ferden til byen hvor Thor Heyerdahl vokste opp.

De siste ukene har arbeidslaget vært kraftig forsterket av familie og andre besøkende fra Norge. Hytta har fått tak og vegger av Totora-siv og dekket har fått matter av samme materialet. Seilmaker Frode Bjøru med familie har vært i full sving siste uken med klargjøring av riggen, og de fleste av oss andre har vært gjennom en runde med synåla...

Tangaroa-mannskapet er endelig fulltallig! Siste tilskudd er peruanske Roberto Martin Sala Rey (43). Roberto har lang fartstid som offiser i den peruanske marinen, men har i de siste årene jobbet sivilt, blant annet med anti-korrupsjonsarbeid. Han er gift med Lilly og har en 7 år gammel datter, Daniela. Roberto snakker godt engelsk, har lang fartstid på havet og behersker astro-navigasjon, noe som kan bli både spennende og nyttig under seilasen. I tillegg er han en svært omgjengelig kar som har glidd godt inn i gjengen allerede!

Tangaroa har også nær forbindelse til Prosjekt Peru som driver et barnehjem og en skole for fattige barn i Monsefú i Nord-Peru. Fra Tangaroa har skolen fått klassesett av boka om Kon-Tikiferden, og med støtte fra Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik har nå både skolen og barnehjemmet fått internettilgang, slik at de kan følge ekspedisjonen via nyhetsbrev på spansk.

Det var stor jubel da undertegnede besøkte barnehjemmet og skolen denne uken sammen med Ingjerd Beate Nyhus Larsen fra Thor Heyerdahl vgs. Vi ble mottatt som nære venner og møtt med 200 kyss og ennå flere klemmer da vi kom til skolen. Vi var rundt i alle klassene og hilste på og svarte på spørsmål fra elevene, og alle ville at vi skulle bli der og lære dem engelsk! Dessverre er gavene Ingjerd hadde med fra THVS fremdeles i containeren i Lima, men vi har godt håp om at vi får dem ut i løpet av uka...

Oppdatering om de siste forberedelsene før den store flåteferden kommer innen fredag!