Filosof: – Julegaver er bra

Norske barn vil i snitt få julegaver for 8500 kroner fra foreldre og besteforeldre. – Julegaver er bra, men prisen er ikke avgjørende, mener filosof Einar Øverenget.

Julegaver

Norske barn vil i snitt få julegaver til 8500 kroner.

Foto: Kvale, Jens / SCANPIX

Ifølge en undersøkelse som Ipsos MMI har gjort for DNB, så kan norske barn forvente å få julegaver fra foreldre og besteforeldre for rundt 10,7 milliarder kroner.

Deler man summen på barnebefolkningen i Norge, som er litt over 1.25 millioner, så gir det et snitt på 8500 kroner.

– Det er jo ikke bra, det er nok å skjemme bort barna våre, sier julehandlende Patrick Myhren, han har med seg lille Tobias på 13 uker.

– Hvor mye gaver vanker det på Tobias i år tror du?

– Det blir vel gaver til et par tusen totalt sett, sier Myhren.

– Gaver for 8500 kroner er kanskje litt drøyt, det har forandret seg fra da jeg var mindre, jeg ville ikke gitt det til mine barn, sier 17-år gamle Natalia Håberget.

Bra med gaver

(Artikkel fortsetter under bildet)

Julehandel

Trebarnsfar Patrick Myhren tror mange opplever stort kjøpepress til jul, selv er han avslappet til julehandelen.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Filosof og forfatter Einar Øverenget mener det er bra med julegaver.

– Jeg tror at det er viktig med gaver. Barna våre trenger kanskje ikke flere ting, men gaver er noe annet, gaver har en annen funksjon, det er en måte å bli sett på, se andre på, det er en måte å skape fellesskap på og være sammen på, sier Øverenget.

Han sier likevel at det ikke er prisen på gavene som er avgjørende.

– Det er mye bra med gaver. Gaver dreier seg langt mindre om ting enn vi tror, det dreier seg mer om papiret rundt noen ganger, og det er viktig. Det er viktig at vi ikke gjør våre barn blaserte, slik at de slutter å sette pris på noe som er veldig bra, sier filosofen.

Han mener spenningen og forventningene er viktigere enn det materielle.

– Jeg tror nok barna også vil være enige at det er spenningen, forventninger og gleden som er det viktigste, sier Øverenget.

(Teksten fortsetter etter videoen)

Dyre julegaver til barn

Dyre julegaver til norske barn.

Press

Einar Øverenget

Filosof og forfatter Einar Øverenget mener at julegaver er bra.

Foto: NRK

Filosofen tror ikke vi bruker forholdsmessig mye mer penger på julegaver nå enn tidligere.

– Det er helt klart at våre barn får mer gaver enn mange andre barn i verden, men det er ikke sikkert vi bruker mer penger i dag enn tidligere, hvis vi ser på inntektsnivået. Forbruk er også med på å holde hjulene i gang, men jeg er tilhenger av en gylden middelveg, sier Øverenget.

Ifølge undersøkelsen som MMI har utført sier 44 prosent seg enig i, eller delvis enig i at barna i familien eller omgangskretsen får for mange julegaver. 66 prosent sier seg enig eller delvis enig i at de syns kjøpepresset er for stort i forbindelsen med jula.

Vi spør den handlende trebarnsfaren om han føler kjøpepress før jul?

– Nei, vi er ganske avslappet, men jeg tror nok mange kjenner på kjøpepress, sier far Myhren.

Filosofen har følgende råd til de som føler presset.

– Jeg har de samme utfordringene som alle andre foreldre, men det handler om å finne en balanse. Ja, jeg syns det skal være gaver under juletreet, men prisen er ikke avgjørende. Et press er bare et press dersom man velger å oppleve det slik. Vi må ikke gjøre som alle andre, og det å være bevisst på det, tror jeg kan være smart, sier Øverenget.

– Det viktigste med jula for meg er at familien samles, at vi koser oss og slapper av og ikke tenker jobb, sier Patrick Myhren.