Filmet hvit elg i Finnskogen

– Jeg stoppet bilen da jeg så den hvite skapningen som løp inn i skogen. Jeg ble så nysgjerrig på hva det var at jeg fulgte etter, forteller fotografen.

Observert ved svenskegrensen.

FOREVIGET: Helge Holmberg nølte ikke da han så en hvit elg, og filmet den sjeldne skapningen med mobiltelefonen (derav den reduserte bildekvaliteten).

Helge Holmberg var på vei fra hytta i Branäs i Sverige til Vermundsjøen på Finnskogen da han onsdag denne uken kom over et uvanlig syn: Et stort hvitt dyr i veikanten.

Trodde det var en ku

Hvit elg

SJELDENHET: Denne hvite elgen befant seg i Finnskogen-traktene da den ble filmet av Helge Holmberg.

Foto: Helge Holmberg

En stund mistet Holmberg det hvite dyret av syne.

– Men etter cirka 50 meter så jeg dyret igjen. Først trodde jeg det var en ku, men etter hvert som jeg kom nærmere så jeg at det var en elg.

Sjeldenheten gjorde at han gikk tett på, slik at han fikk filmet den hvite elgen med mobiltelefonen.

– Dette var så spesielt at jeg måtte få det på film, sier Holmberg entusiastisk.

Les også:

Et sjeldent syn

Trond Berg, kjent fra Ut i naturen på NRK, bekrefter at den hvite elgen er sjelden.

– En hvit elg er definitivt ikke vanlig. Kanskje en gang i året dukker det opp et bilde av hvit elg, som regel i grensetraktene i Sørøst-Norge.

Han sier at hvite elger enten kan være albinoer (med røde øyne og uten fargestoff) eller ha såkalt leucisme, hvor de ofte har flekker og fargevariasjoner. Og det kan være flere grunner til at elger blir hvite.

– Min gjetning her er at to normalt utseende elger kan ha båret det genetiske anlegget, som utløses i neste generasjon. Det kan også være snakk om mutasjon, en spontan fargeforandring.

Ut i naturen: Uberørt

FASCINERT: Trond Berg, kjent fra naturprogrammet Ut i Naturen, syns sjeldne dyr som en hvit elg er ekstra fascinerende fordi det påminner oss om hvordan naturen fungerer.

Foto: NRK

Lever med handikap

Han sier at den hvite elgen har en tendens til å leve et skjult liv i de store skoger, trolig for å beskytte seg selv.

– Den hvit elgen er et dyr som lever med et åpenbart handikap. Eksakt hvorfor den har redusert overlevelsessjanse vet vi ikke, det kan være at den er lettere å ta for predatorer, da tenker jeg først og fremst på ulv.

Skaper debatt

Han påpeker videre at det gjerne oppstår en het debatt i kjølvannet av slike funn.

– Noen mener at den hvite elgen er så spesiell at vi bør verne om den. På den andre siden har man dem som mener at man bør fjerne de hvite elgene ut fra et evolusjonsperspektiv, og beholde det beste avlsmaterialet.

Som naturentusiast blir han fascinert av slike observasjoner.

– Det er klart at dette er fascinerende. Slike avvikende dyr gjør at man tenker litt ekstra over hvordan naturen fungerer. Vi mennesker har det med å se på dyrene som en masse, men når vi opplever en sjeldenhet så ser vi individet. Kanskje burde vi bli flinkere til å på dyr som individer, ikke bare når de åpenbart skiller seg fra normalen.