Hopp til innhold

Fikk trestokker inn gjennom huset

Samboerparet Kai Terje Kjørli, Kari Mette Rognås og deres tre barn måtte hoppe ut av stuevinduet da tømmerstokker braste inn i huset deres i Aurdal i Valdres.

Samboerparet Kai Terje Kjørli, Kari Mette Rognås og deres tre barn

Samboerparet Kai Terje Kjørli, Kari Mette Rognås og deres tre barn fortviler etter at huset deres er totalskadet.

Foto: MOnica Rikoll / NRK

Hele familien var hjemme da huset deres ble utsatt for ras onsdag kveld.

– Vi var inne i stua alle sammen, vi hadde akkurat kommet inn igjen med den ene som skulle ha vært på fotballtrening. Da hørte vi en slags rar lyd, Kari Mette trodde det var en trailer som var på vei oppover veien til huset vårt, forklarer Kjørli.

Selv trodde han ikke det kunne være en trailer, men et fly som holdt på å styrte.

– Braket ble mer og mer intenst, og barna begynte å skrike, men jeg var sikker på at det var en flystyrt, forklarer han.

Evakuerte i Aurdal

Et enormt ras

Men det var langt fra et fly som styrtet, i stedet var det et enormt ras som kom nærmere og nærmere - og til slutt traff huset med et brak.

– Den ene delen av huset reiste seg ved siden av verandadøra, og verandaen fløy rett til værs. Jeg sa til de andre at vi måtte komme oss ut, tok tak i dem og løp av gårde, forteller han.

Kjørli sa at tømmerstokken var stor, og at den kom inn gjennom døra i gangen, braste gjennom huset og kom ut igjen på den andre siden.

– Og det første jeg tenkte var at dette kan ikke gå bra, for det kom tømmer på begge sider av huset. Så den eneste veien ut var gjennom et vindu på stua. Kari Mette fikk sparket opp vinduet, og barna hoppet etter. Det var ingen som spurte om hvor høyt det var eller om de turte, forklarer den fortvilte mannen.

Alle illskrek

Han forteller at hele familien illskrek i det de hoppet ut, og at de ikke hadde sko på seg, for det rakk de ikke å ta på.

Trestokk inn gjennom hus

Flere store stokker braste inn i huset.

Foto: Monica Rikoll / NRK

– Jeg husker at jeg tenkte at vi måtte prøve å ikke få spiker i beina, for det var planker og spiker overalt, forklarer Kjørli.

Rasrammet hus i Aurdal

Ut gjennom det åpne vinduet måtte familien flykte da huset ble gjennomboret av tømmerstokker.

Foto: MOnica Rikoll / NRK

Familien fikk etterhvert satt seg i bilen, og måtte kjøre oppover veien, for nedover var den stengt. Der møtte de en nabo, som sa at han hadde sett det hele på avstand og ringt vaktsentralen.

– Han var litt oppgitt, for det var ingen på sentralen som visste hvor dette var hen.

Familien kjørte videre oppover veien, men det kom så mye vann fra fjellsiden langs veien at ungene begynte å skrike, og de turte ikke å kjøre lenger. Derfor snudde de, og klarte å ta seg ned til E16. Der møtte de flere naboer som hadde fått husene sine fyllt av jord.

– Vi fikk også god hjelp av kommunen, og de reagerte raskt. Hjelpen fra dem har vært helt upåklagelig, sier Kjørli.

Får krisehjelp

Familien på fem ble innlosjert på hotell på Fagernes, men valgte i stedet å bo hos Kari Mettes mor.

– Vi var så heldige at vi kunne være hos mamma, og har blitt godt ivaretatt både av henne og kommunen. Jeg har sovet én time i natt, forklarer hun. Tårene renner mens hun forteller om det de har opplevd.

De tre barna får hjelp av et psykisk helseteam for å få bearbeidet de sterke inntrykkene de fikk da huset deres ble totalskadet av raset.

Familien er svært godt fornøyd med hjelpen de har fått, men vet ikke hvor lenge de må være evakuert.

– Hva blir det viktigste for dere å gjøre i dagene framover?

– Det blir å være sammen, og å komme til hektene igjen, sier Kjørli.

Flere saker fra Innlandet