Fikk tiltalte voldtektsdop av lege?

En voldtektstiltalt elverumsmann fikk daglige doser av Ritalin som var seks ganger høyere enn anbefalt ifølge en apoteker, som frykter mannen brukte medisinen til å dope ned kvinner før han voldtok dem.

Ritalin-tabletter
Foto: Creative Commons (Flickr) - Steve Roman

Den 38 år gamle elverumsmannen er tiltalt for å ha dopet ned fem kvinner , og så voldtatt dem. I rettssaken som nå føres mot mannen har det kommet fram at mannen har satt sprøyter på kvinnene, med en dopcocktail bestående av amfetamin og ADHD-medisinen Ritalin.

Rettssak mot elverumsmann tiltalt for voldtekt

Rettssalen for saken mot den tiltalte elverumsmannen

Foto: Anette Strand Slettmoen / NRK

Bryter taushetsplikten

I Østlendingen i dag forteller en anonym apoteker at den tiltalte har fått enorme doser Ritalin på resept fra en lege på Sanderud sykehus. I følge apotekeren har 38-åringen kvittert ut dagsdoser på opptil 400 miligram fra apoteket. Anbefalt høyeste dagsdose er på 60 miligram i følge apotekeren.

Den apotekansatte fra Elverum bryter taushetsplikten sin ved å fortelle dette til Østlendingen, men sier til avisa at det er vanskelig å være taus når en ser hva som utspiller seg i retten, der aktor i går signaliserte at hun vil gå for en straffe-påstand på 15 års forvaring av tiltalte .

– Kontaktet legen

Apotekeren frykter Ritalinen tiltalte fikk gjennom flere år på resept er brukt til å dope ned fem kvinner, før de ble voldtatt. Den apotekansatte sier til Østlendingen at apoteket stusset over at 38-åringen fikk utskrevet en så uvanlig høy dose Ritalin.

– Den autoriserte legen i spesialisthelsetjenesten på Sanderud ble kontaktet flere ganger. Han gikk god for at tiltalte hadde behov for den høye ritalinbehandlingen. Dermed var det ikke så mye å gjøre, sier den apotekansatte til Østlendingen.

Lege nekter å kommentere

Avisa har vært i kontakt med legen som skrev ut medisinen, men vedkommende vil ikke kommentere opplysningene.

– Jeg er underlagt taushetsplikt, og den kan kun oppheves av den tiltalte selv, sier legen til Østlendingen.

Den tiltalte vil ikke oppheve taushetsplikten, men nekter for å ha mottatt så store mengder som den apotekansatte sier ble utskrevet.

– Retningslinjer fulgt

Konstituert kommunikasjonsdirektør i Sykehuset Innlandet, Herman Stadshaug, viser til taushetsplikten og vil ikke kommentere saken ovenfor NRK i dag. Han bekrefter likevel at Sykehuset har dokumentasjon på hvor mye medisin som er skrevet ut.

Denne dokumentasjonen vil Fylkeslegen få se, om han ber om det. I følge Stadshaug hevder legen at gjeldende retningslinjer for utskriving av slik medisin er fulgt.

Fylkeslegen vil undersøke saken

Fylkeslege i Hedmark, Trond Lutnæs, sier til NRK i dag at han vil undersøke det som kommer fram i Østlendingen, og blant annet ta kontakt med legen på Sanderud.

Lutnæs viser til at Ritalin er et sentralstimulerende middel som leger må vise ekstra forsiktighet med utskriving av, nettopp fordi det lett kan misbrukes.

Rettssaken mot den tiltalte er nå inne i sin siste uke. bevisene mot mannen er usedvanlig sterke fordi 38-åringen har filmet at han har satt sprøyter på de fornærmede kvinnene, og filmet en rekke av overgrepene .