Hopp til innhold

Møbler stjålet av nazistene brukes i 1814-utstilling

Nazistene konfiskerte en rekke møbler i familien Hunns eie for 70 år siden. Nå mener etterkommerne at de har funnet igjen møblene, som skal brukes i en utstilling til 1814-jubileet.

Møbler fra Hunn gård

Familien har brukt mye krefter på å finne igjen alle møblene som har blitt borte. Nazistene stjal noe av samlingen for 70 år siden, mens andre ting har vært på avveie i 200 år.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Hunn gård bærer på en lang og tradisjonsrik historie, og var en av de største gårdene i jordbruksfylket Oppland. Den ligger midt i Gjøvik, og er i dag bygget ned på alle kanter. Kun tingbygningen fra 1790 står igjen.

Flere sentrale hendelser i norgeshistorien har skjedd på Hunn, og i 1814 ble det avholdt et formøte til det som senere skulle skje på Eidsvold.

Møbler på Hunn gård

De konfiskerte møblene er på plass på Hunn gård, der de er med på å skape en ramme rundt det historiske møtet som skal gjenskapes 14. mars.

Foto: Erlend Kester Moe / NRK

Plyndret av nazistene

Storgården Hunn gikk konkurs rundt 1880-tallet, men familien tok vare på møblene og flytte til Bærum. Under krigen var de aktive i motstandskampen, og som straff ble huset deres renset for møbler og verdier. For å gjøre lang historie kort, ble møblene spredt i den etter hvert store familien. Det var Kolbergs far som jobbet hele livet for å samle familieklenodiene. Møblene har vært lagret hos forskjellige familiemedlemmer, og noen av dem ble offer for nazistenes plyndring.

Nå er hundre gjenstandene på plass igjen på Hunn gård i Gjøvik.

– At inventaret er på plass betyr veldig mye, et hus uten møbler er ikke mye verd, så nå er det mer liv her. Jeg har alltid hatt stor interesse for historie, så det har vært veldig morsomt å jobbe med å få møblene hjem, sier Jens Kolberg til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jens Kolberg og Arne Julsrud Berg

Arne Julsrud Berg ved Mjøsmuseet takker Jens Kolberg for møblene – som dukket opp som en overraskelse da museet begynte å forberede utstillingen. Kolberg har med seg pipen som var i tippoldefarens, Jacob Jensen Hunns, eie.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Kolbergs oldemor var oppvokst ved gården og det var Kolbergs tippoldefar, Jacob Jensen Hunn, som var vert for formøtet for forhandlingene på Eidsvoll i 1814.

– Faren min studerte i Tyskland på 30-tallet og opplevde Hitlers maktovertagelse på nært hold. Da tyskerne angrep Norge, meldte han seg til fronttjeneste og ble en aktiv motstandsmann. Han ble arrestert av tyskerne i 1944 og satt på Grini. Deretter kom tyskerne og tømte familiens hus for verdigjenstander, forklarer han.

Fant bord hos Gestapo-sjefen

Foruten møblene tok tyskerne med seg en stor myntsamling, 40 linduker, flotte bord med gullinnfatning og en rekke andre antikke møbler og gjenstander. Hvor alle gjenstandene tok veien er fortsatt uklart. Men på et tidspunkt fant Kolbergs far et spisestuebord på Gestapo-sjef Siegfried Fehmers kontor på Victoria terrasse.

Siegfried Fehmer

Gestapo-sjef Siegfried Fehmer hadde forsynt seg av Hunn-familiens møbelsamling. Her er han avbildet i fengsel med en norsk politimann etter krigen.

Foto: NTB scanpix

Det var mye fint som forsvant da tyskerne kom. Sølvtøy, noen store speil og de aller mest verdifulle gjenstandene ble heldigvis berget, og min far la inn en enorm innsats for å finne igjen det som forsvant, forklarer Kolberg.

Nå er møblene tilbakeført og over 100 gjenstander gis til Mjøsmuseet hvor det skal være en utstilling om det som skjedde på gården Hunn i 1814. Møblene blir stående på Hunn gård også i framtida, gården er pusset opp for én million kroner og blir åpen for publikum fra 16. mars.

Gjenskaper historisk møte

I forbindelse med 1814-jubileet vil Mjøsmuseet vise hva som skjedde på gården i forbindelse med arbeidet med grunnloven for 200 år siden. Møblene skal 14. mars vil alle ordførerne i distriktet samles for å gjenskape det historiske møtet.

– Disse møblene gir liv til historien og de kan forklare enda tydeligere hvordan livet var her i 1814. De er en sentral del av det som har skjedd her, så det er stort at de nå er tilbake der de hører hjemme, sier Arne Julsrud Berg, direktør ved Mjøsmuseet.

Se tv-reportasje fra Hunn gård:

Hunn gård i Gjøvik var et viktig knutepuntkt i forbindelse med arbeidet med grunnloven i 1814. Nå settes den gjenværende bygningen på gården i stand, med orginale møbler.

Hunn gård i Gjøvik var et viktig knutepunkt i forbindelse med arbeidet med grunnloven i 1814. Nå settes den gjenværende bygningen på gården i stand, med originale møbler.

Flere saker fra Innlandet