Hopp til innhold

Fikk snakke med EU-presidentene

For tolvte året gang reiser elever fra Åmot ungdomsskole på et fem dagers opphold til Oslo, for å dekke utdelingen av Nobels fredspris for Ungdomsavisa. Flere elever fikk i dag snakke med hele EU-presidentskapet.

Markus Lervik og Jakob Malmo

Markus Lervik og Jakob Malmo er to av 22 elever fra Åmot ungdomsskole som er med på fredsprisutdelinga i Oslo.

Foto: Geir Hjermstad

– Jeg var litt nervøs, men de var veldig hyggelige, så det gikk ganske bra, sier Jakob Malmo.

Han er en av elevene ved Åmot ungdomsskole som er i Oslo for å dekke utdelingen av Nobels fredspris for Ungdomsavisa. 22 elever og to lærere er i hovedstaden og flere av dem fikk i dag snakke med hele EUs presidentskap. EU-president Herman van Rompuy, EU-parlamentets president Martin Schulz og Kommisjonspresident Jose Manuel Barroso.

– Vi sto ved Grand Hotel da de kom ned trappa. Det var jo en unik mulighet, så vi gikk bare bort og snakka litt med dem, sier Malmo.

EU-presidentene fikk spørsmål om seremonien og om hvilke artister som skal opptre, men de hadde ingen klar favoritt blant dem som skal gjøre stas på vinnerne.

– En fin opplevelse

Markus Lervik trekker fram pressekonferansen på søndag kveld som et foreløpig høydepunkt.

– Det var en veldig fin opplevelse selv om jeg ikke fikk stille noe spørsmål, sier han.

Etter to timer med venting kom Lundestad, Jagland og prisvinnerne. De snakket om seg selv om EU, før de åpnet for spørsmål.

– Jeg ville gjerne spurt om Nobels fredspris har påvirka hvordan de behandler saken om ungdom med dårlig økonomi, sier han.

Med for tredje gang

Dung Kim Lieu er på prisutdelingen for tredje gang.

– I år er det veldig mange sikkerhetstiltak, så det gjør jobben litt mer krevende for oss, sier hun.

Tidligere i dag var hun på jobb ved rådhuset da gjestene ankom. Hun fikk stilt noen spørsmål til Viviane Reding, som blant annet kunne fortelle at hun er veldig fornøyd med at EU har blitt tildelt årets pris.

– Det er jo et unikt prosjekt vi får være med på, så vi er veldig heldige, sier Lieu.