Hopp til innhold

Kongen av Femundløpet vant igjen

RØROS (NRK): Robert Sørlie (59) har sagt at han ikke kan se for seg et liv uten hundeløp. Han og hundene innkasserte sin 12. seier etter 600 km i Femundløpet i dag.

Robert Sørlie

TRE GENERASJONER: Robert Sørlie sammen med sønnen Håkon og barnebarn Markus.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Langdistanseløpet med start og mål på Røros er en klassiker innen hundeløp og ble arrangert for 29. gang i år. Klokka 11 fredag stormet de første spannene ut fra Bergstaden. Den store profilen gjennom årtier er Robert Sørlie fra Hurdal. Han har vært med samtlige ganger.

Sørli sa på fredag at han satset på en plass blant de tre beste. Det endte med seier.

– Mye dårlig vær

– Hundene har fungert bra, men det her vært mye motvind, og vi har nesten måttet stoppe flere ganger. Vi har jo ikke sett sola under dette løpet.

Han forteller at han valgte å hvile tre timer ved første sjekkpunkt, og at han hele tiden følte at han hadde kontroll fordi han kjørte fortere enn de fleste underveis.

– Når jeg under et løp bestemmer meg for å kjøre inn en time, da er det viktig at relasjonen til hundene er i orden

– Men nå har jeg glemt været, nå som det endte opp med seier.

– Hundekjøring er livet

Robert Sørlie har vært med på samtlige.
Han har 11 seire, og satser på pallplass igjen.

Robert Sørlie (59) har kjørt med hunder i 50 år. I 30 år har han drevet på toppnivå.

– Jeg ser ikke for meg et liv uten å drive med dette her. Jeg elsker hunder og jeg liker å konkurrere. Jeg var lei i fjor, men stilte likevel. Det er vanskelig å gi seg, sier Robert Sørlie.

Men han kjenner at han snart er 60 år.

– Jeg begynner å kjenne det både her og der etter hardkjøret i så mange år. Jeg er ikke så tøff lenger. Før slo du deg, nå ødelegger du deg om du faller. En faller jo som ei tørrgran, ler Sørlie.

Men han har fått en ekstra motivasjonskilde til å drive noen år til.

– Ingen av barna mine kjører, så da må det bli barnebarna. Men de er bare ett og to år gamle, så da må jeg drive i 15 år til, humrer Sørlie.

– Må endre seg

Femundløpet 2013, starten F600

29. GANG: Femundløpet arrangeres for 29. gang.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Sjøl om Sørlie har vært med hver eneste gang, har han også til tider vært kritisk til arrangementet. Ikke minst kokte det i 2016 da det ble kjent planer om å flytte målgangen til Lillehammer. Sørlie var ikke nådig den gangen, og utelukket ikke at det kunne komme boikottaksjoner.

Les: Kongen av Femundløpet: – Frykter for identiteten til løpet

Sørlie har likevel stor forståelse for at løpet må endre seg for å overleve.

– Det skjer stadig en utvikling. Du kan ikke gå tilbake til det som var før i tida. Femundløpet sliter for å overleve hvert år, derfor må det endringer til for å få det til å stå på beina. Han har ikke noe å utsette på årets endringer.

– Litt lengre løp og litt omlegging av løypa.

Flere saker fra Innlandet