Hopp til innhold

Fikk ned ungdomskriminalitet som pensjonist

Tidligere lensmann og politistasjonssjef i Elverum, Per Erik Skaugrud, har i sterk grad bidratt til å få ned ungdomskriminaliteten i byen etter at han gikk av med pensjon.

Per Erik Skaugrud, tidl. politistatsjonssjef i Elverum

Tidligere politistasjonssjef Per Erik Skaugrud lykkes svært godt i «pensjonist-jobben».

Foto: Knut Sveen / NRK

Per Erik Skaugrud ( 64) gikk av som politistasjonssjef og lensmann i Elverum for fem år siden. Noen vanlig pensjonisttilværelse ble det ikke etter at han hengte uniformen i skapet. For ikke før han var takket av etter en lang karriere i politiet, fikk han tilbud fra Elverum kommune om ny jobb som SLT-koordinator (SLT står for Samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak mot rus og kriminalitet) med ansvar for forebygging av ungdomskriminalitet.

– Og ungdomskriminaliteten i Elverum har faktisk gått ned etter at denne stillingen ble opprettet, sier politiveteranen som ikke vil ta spesielt mye av æren for det.

– Lov å be om hjelp

– Hva kan foreldrene gjøre for å hindre at ungdommen blir kriminelle?

– Det er litt tilfeldig hvem som blir kriminell. Vi velger ikke foreldrene våre, men noen utsettes for kriminalitet. Å forhindre kriminalitet er en utfordring for foreldrene. Det rammer foreldre, søsken og besteforeldre. Det er klart; her det veldig store fordeler hvis vi klarer å forhindre en kriminell løpebane. Som foreldre, skal du vite at det sitter masse fagfolk rundt omkring i hver enkelt kommune. Det er skolefolk, barnevern, politiet, ungdommens helsestasjon.

Alle disse folkene har som utgangspunkt å forhindre kriminalitet, men de er avhengig av et samarbeid med foreldrene. Vi ser at det kommer mange bekymringsmeldinger fra foreldre til barnevernet. Det er veldig positivt. Også at de søker hjelp hos fagfolk. Men mange foreldre er redde for å slippe offentligheten inn i sin sfære. Det bør de absolutt ikke være. Det er helt legitimt at noen har behov for bistand, både for seg sjøl og for den ungdommen det gjelder.

Her kan du høre radio-intervjuet med tidligere politistasjonssjef Per Erik Skaugrud.

– Ikke skjenk unge

– Når 16-åringen skal på fest, er det ikke bedre at han får med litt hvitvin hjemmefra enn at han drikker seg full på noe han ikke vet hva er?

– Slik du framstiller det, er jeg helt enig med deg. Men risikoen er nettopp at du ikke viser holdninger. Fordi, er du under 18 år, så er du et barn. Å kle opp ungdommer med smoking og ballkjole og kjøre dem til ball på ett eller annet hotell, er å slippe dem inn i de voksnes verden. Som voksen skal du verken skjenke dem brennevin eller alkohol hjemme, eller slippe dem ut på skjenkesteder, eller gi dem noe de kan ta med seg og drikke ute. Det er jeg veldig skeptisk til, for ikke å si helt imot.

Per Erik Skaugrud, tidl. politimester i Elverum

Eks. politistasjonssjef Per Erik Skaugrud fortalte om sine erfaringer i NRK Hedmark og Oppland i morgensendinga fredag.

Foto: Knut Sveen / NRK

Per Erik Skaugrud sier at jobben i Elverum kommune er like interessant som det å være politimester.

– Jeg har erfart at det ligger en tung organisasjon som jobber mot ungdom og rus i hver enkelt kommune, og jeg er ikke sikker på at jeg var i stand til å se hele den organisasjonen da jeg jobbet i politiet. Så jeg er veldig glad for å få til et bedre og mer funksjonelt samarbeid med den nå.

– Du har jobbet med dette i fem år, hvor lenge har du tenkt å holde på?

– Det er avhengig av flere ting. Nå synes jeg det er veldig spennende.

Flere saker fra Innlandet