Kongsvinger fengsel åpner for utlendinger

I dag åpner Kongsvinger fengsel offisielt for utlendinger, og blir det aller første fengselet i Norge hvor det kun skal vil sitte innsatte som på sikt skal sendes ut av landet.

Kjøkkenet Kongsvinger fengsel

Nicolay Paulsen, Hilde Rismoen, Turid Engh og kjøkkensjef Ola Holsæther har lagt om menyen i fengselet for å tilpasses nye innsatte

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Gaute Enger

Fengselsleder Gaute Enger ser på oppdraget som en

Foto: Halvor Mykleby / NRK

I dag åpner den aller første avdelingen i Kongsvinger fengsel med bare utenlandske innsatte.

Her vil innsatte fra utlandet sitte til de blir utvist av Norge etter endt soning eller sendes til soning i eget hjemland.Ingen oppbevaringsanstalt


Den 18. oktober i år ble det kjent at fengselet i Kongsvinger skulle bli et eget utlendingsfengsel.

I fengselet har det den siste tiden blitt gjort store omstillinger i fengselet. I menyen har kjøttkaker, fiskeboller, poteter og brun saus blitt byttet ut med pasta, lam, kylling og fisk. Og fra nå av blir ikke norsk hovedspråket i fengselet.

– Vårt arbeidsspråk overfor de innsatte vil være engelsk. Skolen vil kurse i grunnleggende og videregående engelsk, sier fengselsleder Gaute Enger.

.Han tror ikke arbeidsdagen vil bli tøffere og ser på oppdraget med å være et fengsel kun for utenlandske innsatte som en tillitserklæring.

– Dette er en ny utfordring, og vi har stor tro på at vi skal lykkes med å bli gode på å håndtere utenlandske innsatte, sier Enger.

Men Kongsvinger fengsel skal ikke være en oppbevaringsanstalt. Soningen skal være meningsfylt, med undervisning og praktiske oppgaver mens de innsatte venter på å bli sendt ut av landet.

Kongsvinger fengsel skal bli landets eneste fengsel med bare utlendinger. I midten av desember kommer de første utlendingene, mens fengslet nå gradvis tømmes for nordmenn

Kongsvinger fengsel omstilles nå til å kun ta imot utenlandske innsatte.

Flere saker fra Innlandet