Hopp til innhold

Femundløpet er avlyst

På grunn av den sterke vinden i fjellet er det ikke lenger mulig for arrangøren å holde løpet i gang. – Avgjørelsen satt langt inne, sier løpslederen.

Hunder i snøværet før start på Femundløpet

FØR START: Det var tøft vær på Røros allerede før løpet ble satt i gang.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Årsaken til at arrangøren nå velger å avlyse løpet er at det er for mange ting som foregår, som de ikke har kontroll over og derfor ikke kan risikere mer.

  • Lørdag ble det satt i gang leteaksjon etter fire juniorløpere som lå værfast i fjellet. En av disse skal være hentet ut, men været ble så voldstomt at letemannskapene måtte trekke seg ut fra området.
  • En skuterfører kjørteseg fast og har lagt seg i hengeren og skal være trygg fra uværet, men det er flere timer siden man har hatt kontakt med ham.
  • Politiet har satt i gang leteaksjon etter tre F600 løpere nord for Sølensjøen. Den situasjonen er uavklart.
  • Politiet i Sør-Trøndelag og og Hedmark har rådet arrangøren til å ikke slippe løpere ut i sporet.

Tøffe forhold fjellet

– Værsituasjonen har gitt oss store utfordringer. Sammen med politiet i Sør-Trøndelag og Hedmark har vi avgjort å avlyse og få alle trygt ned, sier løpsleder Roger Leegaard.

Det letes nå etter fem hundespann og en skuterfører i fjellområdene der Femundløpet foregår. Tre av dem er juniorløpere på 15 og 17 år.

– Det er så dårlige forhold at vi ikke får hentet dem ut, sier Leegaard.

– Var det forsvarlig å starte løpet?

– En kan alltids evaluere og være etterpåklok, men vi har hatt møter underveis og mente det var forsvarlig, sier Leegaard.

Han legger til at de kommer til å gå grundig gjennom alt som har skjedd disse dagene når alt har roet seg.