Hopp til innhold

Fem tips til en grønn sommerferie

Gira på å teste elsykkelferie, eller å bytte ut flyet med seilbåt i sommer? Her er noen gode råd til deg som ønsker en miljøvennlig ferie!

Henrik Kyte Assmann

GRØNN FERIE: Henrik Kyte Assmann dro på elsykkelferie i 2015. Her er han i Vesterålen i Nordland. Assmann vil varmt anbefale ferieformen - men anbefaler å pakke masse varme klær i sykkelveskene.

Foto: privat

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Selv om svenskenes flyskam ikke har rammet oss nordmenn like hardt, er mange av oss opptatt av å ta grønne valg - også når vi skal på ferie.

I overkant av 30 prosent svarte at miljøhensyn var styrende for valg av destinasjon og produkt når de skal på ferie, ifølge en undersøkelse fra næringslivsorganisasjonen Virke Reiseliv.

Uansett hvor du velger å dra på ferie, har du noen valg, både innen transportmåter og overnatting. Vi gir deg fem tips som kanskje kan gi deg inspirasjon til å velge en litt grønnere ferie i år!

Finnmarskvidda med elsykkel

LANGE STREKK: Det er avstander å snakke om i Finnmark, men med eldrevet motor gikk det unna for Henrik Kyte Assmann. Han fikk lade sykkelen hos privatpersoner han tok kontakt med underveis.

Foto: Henrik Kyte Assmann

1. Dra på elsykkelferie

Salget av elsykler har eksplodert i Norge.

Henrik Kyte Assmann er ivrig elsyklist, og i 2015 syklet han Norge på langs med eldrevet motor. Det var friluftsbladet Ute som først skrev om Assmann.

– I utgangspunktet var planen å sykle med vanlig sykkel. Jeg kvernet en del på tanken, men var i tvil om jeg ville klare belastningen etter at jeg pådro meg en fotballskade, forteller Assmann.

Derfor falt valget på elsykkel. Assmann var spent på om hvordan han skulle få ladet sykkelen underveis, men dette ble ikke noe problem.

Fra nordkapp til Lindesnes på elsykkel

NORDKAPP: Fra sykkelsetet opplever man all slags vær. Assmann anbefaler varme klær og skift i sekken.

Foto: privat

– Jeg måtte ut av komfortsonen, for eneste alternativ var å spørre folk underveis om jeg kunne lade sykkelen min hos dem. Det ble mange fine møter med gjestfrie folk, forteller Assmann, som også fikk overnatte hos folk han møtte på turen.

Han brukte 28 dager på de 3000 kilometerne fra Nordkapp til Lindesnes, som utelukkende gav gode minner. I årene etter turen har han fortsatt med elsykkel.

– Det gleder meg å se at så mange har oppdaga denne fantastiske transportmetoden. Jeg vil anbefale elsykkelferie på det varmeste. Men lag deg en god plan for lading underveis, og husk mye og varme klær, sier han.

2. Ta tog og buss til fjells!

Leirvassbu, Gjendesheim, Finse. Disse stedene klinger kjent for alle som har gått i fjellet, og de har alle årelange tradisjoner for å huse fjellfolk. Det de også har til felles, er at det er fullt mulig å komme seg dit uten å bruke bil!

Hvor er dette uke 47/15?

BUSS HIT: Gjendesheim i Jotunheimen er en av hyttene du kan nå med kollektiv transport. Herfra kan du ta båt videre til Memurubu og Gjendebu, og nå et vell av totusenmeterstopper!

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Til Gjendesheim i Jotunheimen for eksempel, er det rutebuss helt fram gjennom hele sommeren. Valdresekspressen går rett til døra fra Oslo Sentralstasjon.

Charlie Rolvsen som jobber på Gjendesheim kan fortelle at de har innført noe som de kaller for «Grønt kort». Tar du buss, tog eller annen form for kollektiv transport på en lang reise, og viser billetten din på Gjendeshjem, får du en verdikupong du kan bruke nettopp der.

– Det håper vi kan bidra til at folk kommer til fjells på en miljøvennlig måte og får lyst til å være her hos oss, sier Rolvsen.

«Grønt kort» er et helt nytt tiltak i år.

– Alt som har med turisme å gjøre genererer utslipp. Folk må komme seg hit med bil, det må bygges vei og det må bygges anlegg. Derfor må vi prøve å bidra til at folk kan dra på ferie på en mer miljøvennlig måte, sier Rolvsen.

3. Sjekk ut seilbåtlivet

Mange drømmer om ferie på bøljan blå, og den mest miljøvennlige måten å forflytte seg på på vann, er med vindkraft. For korte turer er også kajakk eller kano mulig, men med seilbåt kommer man langt - med vinden som motor!

Malin Jacob er fagsjef for marin forsøpling i bedriften Salt Lofoten AS. I 2014 seilte hun over Atlanteren sammen med 13 andre damer. Hun syntes seilbåtturen var noe helt utenom det vanlige.

– Det er en spesiell ro på havet. Det er ikke så mye å drive med om bord i en båt, annet enn oppgavene du har når du inngår i vaktlaget på båten, forklarer hun.

Seilbåt over atlanteren

ÅPENT HAV: I 2014 krysset Malin Jacob Atlanterhavet i en 72 fots seilbåt sammen med 13 andre kvinner.

Foto: Jennifer Pate

Jacob forklarer at man har flere muligheter dersom man vil på seilferie. Enten kan man delta på en arrangert tur på et større skip, som statsråd Lemkuhl eller Christian Radich, eller så kan man leie seg en båt dersom man har seilerkompetanse.

– Dersom du er fersk seiler, kan det være lurt å starte i smule farvann. Ikke legg ut på langtur hvis du er fersk, understreker Jacob, som anbefaler nettstedet seilnorge for mer info.

Hun beskriver naturopplevelsen fra en seilbåt som helt rå.

– Du kommer så tett på elementene, og får sett masse flott natur og dyreliv. Helt unikt, sier hun.

Solnedgang atlanteren

VAKKERT: Solnedgang over Atlanteren. Dette er innen rekkevidde dersom man velger en blå (grønn) ferie til havs!

Foto: Malin Jacob

4. Lei en fjellkoie

I forrige uke tok Grønn Ungdom til orde for at færre nordmenn bør bygge hytte. Grunnen er at de mener at all hyttebyggingen her i landet er et problem for naturen. I stedet mener de at de som allerede har hytte, bør dele den med andre.

Et alternativ til å låne private hytter, som du finner et vell av på både finn.no og Airbnb, er å låne små hytter

Info fra inatur.no

5. Bruk tog dersom du skal utenlands

På 70- og 80-tallet tok det av med Interrail, der man kunne reise på kryss og tvers i Europa på én billett. Nå er tog tilbake som en «hot» og klimavennlig måte å reise i Europa på. Selv om enkelte tar til orde for at heller ikke toget er så klimavennlig som man kunne ønske, gir det definitivt et mindre klimaavtrykk enn flyreiser.

Kristian Skjellum Aas er en av dem som har satt seg best inn i hvordan man kommer seg fra Norge til ulike destinasjoner i Europa med tog. Han er en av moderatorene bak gruppa Togferie på Facebook, med nærmere 20.000 medlemmer.

Kristian Skjellum Aas

GRØNN FERIE: Kristian Skjellum Aas slår et slag for togferie. - Togene stopper der flyene ikke gjør det, sier han.

Foto: Preben Liland Madsen

Han forklarer at første etappe - gjennom Norge, Sverige og Danmark, er kronglete. Når man ankommer Hamburg, løser imidlertid det meste seg.

– I starten er det gjerne noe buss for tog, og man må skifte tog ofte. Når man ankommer Hamburg kan man hoppe på hurtigtog, og da går det radig videre, sier Skjellum Aas.

Han snakker varmt om å feriere med tog, først og fremst fordi man føler at man er underveis og på reise. Dessuten stopper togene på de små stedene, ikke bare ved de største byene.

– Sjekk ut Lübeck, for eksempel. Eller små og mellomstore byer i Belgia og Nederland. Det er så mye fint å oppdage, forteller han.

Han sier at det tar noe mer tid å reise med tog enn med fly, men at det ikke tar SÅ mye lengre tid.

– Du bruker en dag ned til Hamburg. Derfra kan du gå på ett nattog, og da kan du være i Budapest neste morgen, forklarer han.

Keleti stasjon i Budapest

STASELIG: Keleti stasjon i Budapest er et majestetisk bygg. Hit kommer du med tog, rundt et døgns reise fra Norge.

Foto: Privat

Flere saker fra Innlandet