Hopp til innhold

Fem års fengsel for overgrep og trusler

En mann i slutten av 40-åra er dømt til fem års fengsel for seksuelle overgrep mot døtrene sine. Han er også dømt for trusler, skremmende atferd og innbrudd.

Gjøvik tingrett

Gjøvik tingrett har dømt en mann til fengsel i fem år for seksuelle overgrep og trusler.

Foto: Jorun Vang / NRK

Mannen er funnet skyldig i å ha forgrepet seg på den ene datteren sin en rekke ganger fra hun var 10 til 12 år gammel.

Han er også funnet skyldig i å ha forgrepet seg på den andre datteren en gang da hun var 5 år gammel.

Unormal oppførsel

Han nektet for overgrepene, men Gjøvik tingrett fant ingen grunn til å tvile på døtrenes forklaringer om det som skjedde.

Mannen har også vist en seksualisert atferd og et språk som går langt utover allment respekterte normer. Retten mener det gir et bilde av en person som ikke forholder seg til normale grenser for seksuell atferd, og at det er med på å støtte de fornærmedes forklaringer.

Truet mann på bensinstasjon

Mannen er også dømt for trusler.

På en bensinstasjon rettet han pistolen på en bensinpumpe mot en annen mann og sa at han skulle sprute bensin over ham og tenne på.

Det skjedde etter at den 49 år gamle mannen hadde kjørt på en annen bil og kranglet med den eldre damen som eide bilen. Mannen som ble truet forsøkte å roe ned 49-åringen.

Brøt seg inn hos eksen

En annen gang brøt han seg inn hos moren til den ene datteren. Han knuste en dør i kjelleren og deretter en dør inne i huset for å komme seg inn. Kvinnen låste seg inne på soverommet og tilkalte politiet, som kom fort og pågrep mannen.

Kvinnen ble veldig skremt. Dette innrømmet mannen skyld for i retten.

Han er også dømt for å ha truet politiet som kom til etter innbruddet. Politiet hørte det single i glass og løp rundt huset. Da 49-åringen så politiet, slo han hånden gjennom et vindu og ropte; Kom igjen så skal jeg ta dere. Dette nektet mannen for, men retten finner det bevist at han gjorde det.

I tillegg er han dømt for å ha truet den samme kvinnen med at han skulle drepe familien hennes.

Mannen er tidligere straffedømt fire ganger. Aktor la ned påstand om fengsel i fem år.

Stor psykisk belastning for døtrene

Gjøvik tingrett legger til grunn av overgrepene mot de to døtrene er de alvorligste forholdene i saken. Overgrepene ligger tett opp mot samleie i alvorlighetsgrad, står det i dommen.

Retten finner en rekke straffeskjerpende omstendigheter når det gjelder de mange overgrepene mot den ene datteren.

Det skjedde da moren var borte, slik at hun ikke hadde noen å gå til. Det var et tillitsbrudd til datteren som var svært ung. Det vedvarte i flere år. Det var dessuten smertefullt, og en stor psykisk belastning som hun fortsatt går til behandling for å bearbeide.

Den andre datteren, som bare var fem år da overgrepet skjedde, har også fått traumer i etterkant, mener retten.

Ingen formildende omstendigheter

Den 49 år gamle mannen har en sykdom som forsvareren mente burde være formildende. Det er ikke retten enig i.

De peker på at mange av handlingene ble gjort da mannen var i selvforskyldt rus, til tross for at han var klar over at rusen gjerne medførte at han endret personlighet.

Erstatning til døtrene

Mannen er dømt til å betale den eldste datteren 120.000 kroner i erstatning. I tillegg må han betale for lege og psykologhjelp til henne.

Han må betale den andre datteren 90.000.

I tillegg er han dømt til å betale erstatning til kvinnen han brøt seg inn hos, og til et forsikringsselskap for skader han har gjort.

Flere saker fra Innlandet