Hopp til innhold

Farmasøyt mot massevaksinering

- Meningsløst, mener farmasøyt som går kraftig ut mot vaksineringen av svineinfluensa.

Vaksinekø i Fredrikstad

Køene skyldes unødig hysteri, mener farmasøyt

Foto: Atle Jansson, Fredrikstad kommune / NRK

- Unødvendig

I et leserinnlegg i avisen GD på Lillehammer, går sykehusfarmasøyt Jørn Breili hardt ut mot helsemyndighetenes behandling av svineinfluensaen. Breili mener det er unødvendig å vaksinere det brede lag av befolkningen mot sykdommen.

- Det er nærmest meningsløst å massevaksinere en frisk befolkning mot noe som ikke representerer noen virkelig fare, skriver Breili i leserinnlegget.

Burde berolige

Han påpeker at langt færre har dødd på grunn av svineinfluensaen enn de som vanligvis dør på grunn av vanlige sesonginfluensaer. Han mener helse-myndighetene unødig har gjort folk engstelige mens de venter på vaksinen.

- Er det ikke snart på tide at våre ansvarlige helsemyndigheter går ut og beroliger det store flertallet av oss som ikke tilhører en risikogruppe og forteller at vi har lite å frykte, spør Breili i innlegget.

Vaksine
Foto: NRK

Sjelden kritikk

Det er sjeldent at fagfolk går ut på denne måten og kritiserer myndighetenes oppfordring til massevaksinering. I Folkehelseinstituttet har de ikke noe i mot at fagfolk går ut med alternative synspunkter, men overlege Bjørn Iversen mener Breili sitt syn ikke er spesielt representativt.

- Jeg synes det er et helt legitimt standpunkt å ha, men vi er ikke enig i denne vurderingen. Det er veldig få som er mot massevaksinasjonen. Det er noen, men ikke mange, sier Iversen.