Farlige "snille" automater

Sosionom Geir Rune Nyhus behandler spilleavhengige, og har ingen tro på at nye, "snillere" spille-automater vil få bort spilleavhengighet.

Ny spilleautomat
Foto: Kjetil Malkenes Hovland / NRK

Tirsdag er det årsmøte i Norsk Tipping, og bedriften skal blant diskutere hvordan de nye automatene skal være for å redusere spilleavhengigheten.

Sosionom Geir Rune Nyhus og hans medarbeidere har i løpet av sju år hatt gruppeterapi mot spilleavhengighet ved psykiatrisk poliklinikk på Gjøvik. Ca. 100 mennesker har vært med i disse gruppene. Nyhus har liten tro på at de nye automatene vil hjelpe. 

- Ingen av de vi har behandlet sier at de ønsker å spille "kontrollert", det vil si at de bare ønsker å spille "lite grann", sier han.

Mindre gevinst og lengre spilletid

Ettet at Norsk Tipping fikk monopol på spilleautomater i Norge, er det klart at det offentlige får sterk kontroll med hvordan de nye autaomatene skal se ut, hvor store gevinster det er og hvor lang tid det tar før du vinner. Hensikten er å skape mindre avhengighet.

Informasjonsdirektør i Norsk Tipping, Peer Jacob Svenkerud, sier at de vil stille en rekke krav til de nye automatene.

-Maksgevinsten blir senket fra 2000 kroner til 1500 kroner. Dessuten blir det lagt til flere sekunder mellom hvert enkelt spill. I dag går hjulene rundt med ett og et halvt sekund. Det blir forlenget fra tre sekunder og helt opp til 25 sekunder, sier Svenkerud.

- Liten effekt

Nyhus tror at det fortsatt er stor fare for spilleavhengighet med de ny maskinene.

- Størrelsen på gevinsten har lite å si. Ingen av de som spiller, gjør det for å oppnå økonomisk gevinst. De vet at sjansene for å vinne er små. De spiller, får gevinst, og spiller den bort på ny, sier Nyhus.

At det tar lengre tid mellom hvert spill tror han heller ikke vil hjelpe.- Det betyr bare at det tar lengre tid å tape.

- Nei til automater

- Sett ut fra et pasientfokus er det beste å ikke ha spilleautomater i det hele tatt. For 12 år siden fantes ikke spilleautomater slik vi kjenner dem i dag, kun enkle kronespill o.l. Det er ikke noe folkekrav å ha spilleautomater her i landet.

- Kommunene må selv bestemme

Nyhus går også hardt ut mot dem som vil tvinge kommuner til å akseptere automater. - Vi har kommunalt selvstyre på en rekke områder innenfor alkoholbestemmelser, f.eks. åpningstider for alkoholservering. Disse automatene er også avhengighetsskapende og dermed helsefarlige. Det skulle bare mangle at ikke kommuner selv kan bestemme om de vil ha automater i eget lokalmiljø.