Hopp til innhold

Faridasaken til retten enda en gang

Familien og støttegruppa nekter å gi seg: Nå blir det trolig enda en rettssak for å få 12 år gamle Farida tilbake til Dokka og Norge.

Farida

FARIDA: Den 12 år gamle afghanske jenta står i sentrum for en sak som engasjerer mange i Norge.

Foto: Privat

«Vi har i samråd med familien bestemt oss for å stevne UNE for dette nye vedtaket, altså ny runde i rettssystemet», skriver Støttegruppa for Farida på Facebook mandag morgen.

Fredag ble det kjent at Utlendingsnemnda (UNE) opprettholder vedtaket om at den 12 år gamle afghanske jenta og hennes mor og far ikke får komme tilbake til Norge, til tross for at de har vunnet tre rettsrunder mot den norske staten.

Familien fikk tilbakekalt sin oppholdstillatelse i 2015, og ble kastet ut av landet. I mars i år konkluderte Høyesterett med at avgjørelsen er ugyldig.

Støttegruppa for Farida med Merete Engen Enerstvedt i forgrunnen.

STØTTEGRUPPA: En engasjert gjeng fra Dokka, der familien bodde, har fulgt saken gjennom tre rettsrunder. Nå kan saken komme til retten igjen.

Foto: Jorun Vang / NRK

– Mer motivert enn noen gang

Familiens advokat, Vera Vikki, bekrefter at familien vil gå i gang med en stevning så snart som mulig. Hun sier UNEs består av en rekke rettslige og faktiske feil.

Dermed rykker saken tilbake til der den startet i 2015.

– Vi får håpe det ikke blir nødvendig med en så lang prosess igjen, sier Vikki.

Det er ingen formell ankemulighet på UNEs avgjørelse, men støttegruppa oppgir at de har sendt e-post til alle UNEs nemndledere og bedt dem omgjøre vedtaket før saken tas til retten. I brevet reagerer de på at domstolens avgjørelser settes til side og skriver at «UNE ender opp som en stat i staten med ubegrenset makt».

Farida støttgruppe
Foto: Skjermdump Facebook

Kathrine Fossen Rosenberg i støttegruppa forteller i Facebook-innlegget at de er mer motivert enn noen gang etter å ha fått mange heiarop gjennom helga. Stortingspolitikere og juseksperter har gitt støtte til de engasjerte damene på Dokka i Oppland.

Tidligere spesialutsending i Afghanistan, Kai Eide, sa at sikkerhetsvurderingene UNE har gjort, er basert på usikre og feilaktige opplysninger.

Jussprofessor Mads Andenæs reagerer overfor Dagbladet på at saken er behandlet av nemndleder alene, og mener resultatet kunne blitt et annet om den hadde gått til full nemndbehandling.

UNE: – Ingen tvil

Johan Berg byline

NEMNDLEDER: Johan Berg i Utlendingsnemnda sier det ikke var noen tvil om hva utfallet av saken skulle bli.

I UNEs vedtak i saken, som NRK har lest, står det at nemndsleder har avgjort saken alene fordi den «ikke byr på vesentlige tvilsspørsmål».

Nemndsleder Johan Berg avviser at de overser rettens vurderinger og setter seg over Høyesterett, slik støttegruppa hevder.

– Høyesterett sa ikke at Farida skulle få komme tilbake til Norge, men ga noen anvisninger om hvordan lovene skulle tolkes. De har vi fulgt og kommet til at det ikke er grunnlag for at familien får komme til Norge, sa han til NRK fredag.