Hopp til innhold

Farida-saken havner i retten

Saken rundt ni år gamle Farida Khurami som ble tvangsutsendt til Afghanistan i februar, kommer opp for Oslo tingrett innen seks måneder.

Farida Khurami

Saken til Farida havner i retten for å sjekke om Utlendingsnemnda har gjort feil vurderinger da de tvangsutsendte familien fra Dokka til Afghanistan

Foto: Privat

Saken kommer opp fordi det hevdes at det er gjort en rekke feilvurderinger fra

Utlendingsnemndas side.

Familiens advokat, Anders Ervin Solberg, mener blant annet at UNE ikke har tatt hensyn til foreldrenes asylhistorie, og at det heller ikke er tatt høyde for at Farida er godt integrert i Norge.

– Selv om Farida bare har vært i landet i tre og et halvt år, er det sterke menneskelige hensyn som tilsier at hun og familien burde få bli. Farida har aldri vært i foreldrenes hjemland, og kan ikke språket. Det er tydelig at hun ikke har det godt der, sier Solberg.

Advokatfullmektig Anders Solberg

GÅR TIL SAK: Advokatfullmektig Anders Solberg mener UNE har gjort flere feilvurderinger i Farida-saken.

Foto: Advokatkontoret Humlen & Rieber-Mohn

Fortsatt ikke politisk enighet

Regjeringspartiene har den siste tiden slitt med å bli enige om hvordan Norge skal behandle barn som er blitt sendt ut av landet. Partilederne satt onsdag ettermiddag i et møte for igjen prøve å komme til enighet, men fortsatt er de utsendte asylbarnas skjebne uviss.

Niårige Farida ble tvangsreturnert sammen med foreldrene fra Dokka i Oppland 14. februar i år. UNE mener at de i vedtaket som ble gjort for utsendelsen har fulgt den nye forskriften om lengeværende barn som kom i desember i fjor.

– Forskriften legger fortsatt stor vekt på at det kun er barn som har vært i Norge lenger enn fire og et halvt år som har rett til å bli i landet, sier seksjonssjef i UNE, Georg M. Rønnevig.

– Men det står også at mer enn ett års skolegang skal veie tungt, Farida har gått to år på norsk skole. I tillegg står det at barnets alder skal tas hensyn til?

– Det er viktige momenter som er vurdert, men de har ikke fått avgjørende betydning for utfallet, sier Rønnevig.

– For streng vurdering

Familiens advokat mener UNE tolker endringene i forskriften for strengt.

– Mine klienter mener at denne forskriftsbestemmelsen er anvendt feil av UNE i saken. Dette handler om mye mer enn at familien ikke har vært i Norge i fire og et halvt år. Derimot handler det om avveiningen av ulike hensyn, og tilknytningen som familien og Farida har opparbeidet seg i løpet av nesten fire år. Den er selvfølgelig sterk, sier Solberg.

Farida-familien Afghanistan

Flere saker fra Innlandet