Farida får ikke komme tilbake

Den afghanske jenta Farida og familien hennes får likevel ikke komme tilbake til Norge, selv om de har vunnet tre rettsrunder mot den norske staten.

Farida i Afghanistan

I KABUL: 12 år gamle Farida får ikke komme tilbake til Norge, har norske utlendingsmyndigheter bestemt.

Foto: Støttegruppa for Farida

Det er litt over tre år siden den gang ni år gamle Farida og familien hennes ble hentet der de bodde på Dokka i Oppland. Utlendingsnemnda (UNE) mente at behovet for asyl ikke var reelt og familien ble sendt til Afghanistan etter å ha bodd i fire år i Norge.

Familien har i mellomtiden oppholdt seg i en leilighet i Kabul, betalt av støttespillere på Dokka, mens saken har gått i det norske rettssystemet. Familien har hevdet at de er forfulgt, at de har vært redde og at derfor har holdt seg innendørs i leiligheten.

- Jeg vil tilbake til Norge

PÅ VENT: Familien har levd i en leilighet i Kabul i tre år med livet på vent – mens de har ventet på en avgjørelse på om de får komme tilbake til Norge.

Foto: NRK

Får ikke komme tilbake

Saken har vært oppe i tre rettsinstanser i Norge: Tingretten og senere lagmannsretten kom konkluderte med at Utlendingsnemndas vedtak om å tilbakekalle oppholdstillatelsen var ugyldig. Staten anket til Høyesterett, men tapte også der.

Nå har utlendingsmyndighetene behandlet saken på nytt, og kommet til at Farida og familien likevel ikke får komme tilbake til Norge.

Johan Berg byline

AVSLAG: UNE-leder Johan Berg sier de har fulgt Høyesteretts anvisninger om hvordan lovene skal tolkes.

UNE mener sikkerhetssituasjonen har blitt bedre i distriktet i Afghanistan der familien kommer fra.

– Distriktet har vært sikkert og stabilt i mange år, og nå er også reiseveiene fra Kabul trygge. De har ikke lenger noen grunn til å nekte å reise dit. Dette bygger vi på et utall ulike kilder, sier nemndleder Johan Berg til NRK.

Han forsvarer at de opprettholder vedtaket – selv om de tapte saken i Høyesterett.

– Høyesterett sa ikke at Farida skulle få komme tilbake til Norge, men ga noen anvisninger om hvordan lovene skulle tolkes. De har vi fulgt og kommet til at det ikke er grunnlag for at familien får komme til Norge.

Det var Dagbladet som først omtalte vedtaket.

Gir seg ikke

Faridas skjebne har engasjert mange på Dokka, der hun bodde fra 2011 til 2015. Det har vært arrangert fakkeltog og støttekonsert med for å samle inn penger til familien i Kabul.

Faridas lærer Kari Odden Haugen og Kathrine Fossen Roaenberg fra Støttegruppa.

NEDSLÅTT: Faridas lærer Kari Odden Haugen og Kathrine Fossen Rosenberg fra Støttegruppa var nedslått etter vedtaket i UNE.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Støttegruppa var samlet fredag formiddag. De reagerer kraftig på UNEs avgjørelse.

– Hva er en seier i retten verdt når de likevel gjør som de vil? Dette er forakt for rettssystemet, sier Merethe Engen Enerstvedt i Støttegruppa for Farida til NRK.

Familiens advokat sier det kan bli flere runder i retten om familien vil.

– Vi mener vedtaket er helt feil og ikke respekterer domstolenes avgjørelse. Det er god grunn til å ta saken videre til rettssystemet, sier advokat Vera Vikki.

Saken kan også komme opp for Stortinget. Karin Andersen fra SV sier hun vil følge opp saken.

– Staten overkjører rettsvesenet og et sårbart barn og finner på nye begrunnelser. Alle rapporter viser at det har blitt farligere, ikke tryggere, i Afghanistan, sier Andersen.

Faridas tomme pult

TOM PULT: I sjuendeklasse på Dokka står Faridas pult tom, tre år etter at hun ble sendt ut av Norge.

Foto: Alexander Nordby / NRK