Kidnappingssikta far kommer tilbake til Norge

Faren som er siktet for kidnapping av sine døtre i Kongsvinger kommer tilbake til Norge. – Jeg mener det var barnevernet som kidnappet mine barn og ikke jeg, sier han i et intervju med NRK i kveld.

Far mistenkt for kidnapping av sine døtre

De to jentene ble bortført da de gikk av skolebussen ved fosterforeldrenes hjem i Kongsvinger 10. juni i år.

Foto: NRK

I juni tok han med seg barna til utlandet, nå ønsker han å fortelle sin versjon av saken til politiet.

De to jentene på 6 og 8 år var på vei hjem til sine fosterforeldre fra skolen da de ble bortført. Politiet mistenkte raskt jentenes biologiske far for å stå bak bortføringen, noe han selv senere bekreftet.

Politiet mener at barnefaren oppholdt fosterfaren slik at han ikke kunne kontakte politiet før det hadde gått en halv time.

– Ikke bortføring

Han mente imidlertid ikke det var snakk om noen bortføring, men at barnevernet hadde tatt plassert jentene i fosterhjem på feil grunnlag.

Han hevder også at han har bevis for at barnevernet har prøvd å manipulere barna hans.

– Barnevernet sa til mine barn at pappa skal slå dem hvis de kommer hjem, hevder han i intervjuet.

Masterudveien i Mellom Kongsvinger og Austmarka

I dette krysset ble jentene bortført av maskerte menn i juni.

Foto: Ann-Kristin Mo

Han tok jentene med seg til Russland, og hadde også skaffet russiske pass til jentene før han hentet dem i Kongsvinger.

– Barna er nå i Tsjetsjenia med sin mor, men jeg tar dem med til Norge hvis jeg får garantier for at barnevernet ikke tar dem igjen. Jeg kommer også til å anmelde barnevernet, sier han til NRK.

Barna er født i Norge og snakker flytende norsk i tillegg til tsjetsjenisk.

– Lurt av ham å komme

Faren til de to jentene er sikta for bortføringen og etterlyst både i Norge og internasjonalt. Politijurist Iren Johnsen Dahl mener det er lurt av ham å komme tilbake til Norge.

Iren Johnsen Dahl

LURT: Politijurist Iren Johnsen Dahl mener det er lurt av mannen å avgi forklaring.

Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB Scanpix

– Ettersom det fortsatt er en internasjonal pågripelsesbeslutning på ham er det jo lurt av ham å komme inn til avhør, så vi eventuelt kan få saken ut av verden, sier hun.

Hun har ellers ikke hørt noe om hvorfor mannen nå ønsker å komme tilbake til Norge for å avgi forklaring.

– Det har jeg ikke hørt noe om, men han er foreløpig sikta i saken. Om han skal pågripes får vi ta en avgjørelse på etter at vi har snakket med ham, sier Johnsen Dahl.

Vant over barnevernet

Fylkesnemnda for barnevernssaker i Oslo og Akershus bestemte i juli at søstrene skal tilbakeføres til foreldrene.

Ifølge Dagbladet skal Fylkesnemnda enstemmig ha kommet frem til at kommunens forslag om å overta omsorgen for de to mindreårige jentene ikke skal tas til følge.

Nemnda slår fast at jentene ikke har vært utsatt for mishandling eller vold hos foreldrene på en slik måte som barnevernet trodde da de fattet straksvedtaket om å fjerne barna fra foreldrene.

Faren bekrefter også dette.

– Først vant vi en sak mot politiet med hjelp av advokat John Christian Elden, sier han. Deretter fikk vi brevet fra fylkesnemda, der det står at barnevernet gjorde en feil da de tok barna uten veiledning eller hjelpetiltak, sier han.

– Saken må henlegges

Faren reiste tirsdag fra Sverige til Oslo og møter politiet i Kongsvinger onsdag. NRK intervjuet han på telefon i kveld.

– Politiet har lovt meg at jeg ikke skal fengsles. Jeg har også snakket med fosterforeldrene, som ikke vil anmelde meg, hevder han.

Han sier at dersom de får bekreftelse om at barnevernet ikke lenger vil ta fra dem barna, flytter både barna og mor og far tilbake til Norge.