Busstrafikken kan bli lammet

– Faren for streik er stor, mener Magne Mathiassen i Transportarbeiderforbundt. En streik fra mandag morgen vil lamme busstrafikken i store deler av Hedmark og Oppland.

Med nettbuss får bybussene i Hamar avgang hvert 15. minutt fra sommeren.

400 busser fra Nettbuss Øst i Hedmark og Oppland blir stående fra mandag morgen hvis det blir streik.

Foto: Nettbuss Øst

Etter at forhandlingene om en tariffavtale for bussjåførene ikke førte fram før påske, sitter partene i mekling hos Riksmekleren i helga. Blir partene ikke enige, blir det streik fra mandag morgen.

– Slik det ser ut nå er faren for konflikt stor, sier Magne Mathiassen, leder i Norsk Transportarbeiderforening i Hedmark.

Stor streikevilje

– Avstanden mellom partene er stor. Vi har egentlig ikke blitt tilbudt noen verdens ting i forhandlingene. Det er bare de 75 ørene som er tilbudt, så langt jeg har fått med meg, forklarer han.

Magne Mathiassen, leder i Hedmark Transportarbeiderforbund

Magne Mathiassen i Hedmark Transportarbeiderforening tror faren for streik er stor.

Foto: Mette Finborud Børresen

Etter en runde på arbeidsplassene er han overbevist om at streikeviljen er stor i alle de tre involverte forbundene, Norsk Transportarbeiderforbund, Norsk Jernbaneforbund og Yrkestrafikkforbundet.

400 busser blir stående

– Blir det streik vil dessverre kundene våre merke det ganske kraftig. Da vil våre 600 ansatte ikke møte på jobb. Enten er de tatt ut i streik, eller permittert av oss. Det betyr at samtlige av våre 400 busser vil stå fra mandag morgen, sier regiondirektør i Nettbuss Øst, Arild Nylend.

Dermed blir det full stopp i busstilbudet i deler av Hadeland og Gjøvik-området, på Hedmarken, i Elverum, Solør og Glåmdalsregionen. Både rutebusser og skolebusser blir rammet.

Nylend håper partene blir enige, slik at det ikke blir streik, men lover at Nettbuss skal holde sine nettsider oppdaterte, slik at folk skal kunne orientere seg om hvordan busstilbdet blir fra mandag morgen.