Får paracet før de går i barnehagen

Småbarnsforeldre gir syke barn paracet før de sender dem i barnehagen, og ber også barnehageansatte gi dem medisiner.

Paracet

Forfeldre gir små, syke barn paracet og sender dem i barnehagen.

Foto: Rune Karlsen / NRK

– Det er en tendens til at man bruker paracet på mindre barn i mye større grad enn tidligere. Jeg synes det er skummelt. paracet er ikke et ufarlig legemiddel. sier helsesøster Arnhild Hjulseth i Kongsvinger.

– Hvis barnet ikke er frisk, må foreldrene være hjemme med dem, er Hjulseths formaning.

Vanskelig valg

Mange småbarnsforeldre står i det vanskelige valget nå om dagen: er ungen syk, eller frisk nok til å sendes i barnehagen.

Helsesøster Arnhild Hjulseth i Kongsvinger sier at mange barn blir syke i barnehagen.

– Spesielt de minste barna, det første året de går i barnehage. Det er forkjølelser, diaré, rennende øyne og øreverk. Ufarlige sykdommer, men plagsomme nok. Det er også slitsomt for foreldrene.

– Når bør foreldrene holde barna hjemme fra barnehagen?

– Det kan av og til være vanskelig å vurdere. Det er viktig å se på allmenntilstanden. Barnet være dårlig uten å ha feber, og hvis barnet er slapt og ikke klarer å gjøre de aktivitetene det vanligvis gjør, så bør man holde barnet hjemme.

Helst ikke medisiner

– Hvilke medisiner vil du anbefale?

– Barn skal ikke bruke mye medisiner. Det må helst fastlegen vurdere.

– Ser dere en utvikling der foreldrene gir barna en paracet og sender dem i barnehagen?

– Jeg ser en tendens til det, og jeg hører også fra flere barnehager at mange foreldre vil at barnehageansatte skal gi barna paracet i løpet av dagen. For det første er paracet et legemiddel man skal bruke med forsiktighet. Og det er foreldrene i samråd med fastlegen som bestemmer dette. Det ansvaret kan ikke barnehageansatte ha. Et barn kan fort bli overdosert med paracet, og tendensen er man bruker det i mye større grad på mindre barn enn tidligere. Det er en tvilsom tendens i samfunnet å tro at en pille kan kurere det meste.