Hopp til innhold

Får ikke komme hjem til familien

Heidi Hornsletten fra Elverum måtte vende hjem til Elverum alene sammen med barna – ektemannen Tore blir holdt tilbake i Tyrkia.

Tore Hornsletten

Tore Hornsletten forteller via Skype at han nå synes det begynner å bli ganske slitsomt og leit å sitte fast i Tyrkia uten å få komme hjem.

Foto: Skype

13. juli i år var Tore Hornsletten fra Elverum involvert i ei trafikkulykke i Kemerby i Tyrkia. Han overså et skilt og kolliderte med en liten lastebil med to tyrkere i.

Familien trodde dette skulle være en sak som raskt ble løst, men nå to måneder senere er han fortsatt i Tyrkia. Kona, Heidi Hornsletten, gjør det hun kan for å få han hjem.

Tore Hornsletten forteller via Skype at det er frustrerende å ikke få hjelp.

– Det er forferdelig å være borte fra barn og kone. Nå kommer jeg meg ingen steder og er veldig frustrert, sier han.

– Vi vet ikke hvem vi kan stole på, og det begynner å bli veldig slitsomt, sier kona hans.

(Saken fortsetter under TV-innslaget)

Video Nektes utreise fra Tyrkia

Tok på seg all skyld

Tore Hornsletten ble skrevet ut fra sykehuset dagen etter ulykka. Da gikk han rett til politistasjonen og fortalte hva som hadde skjedd. Han tok også på seg all skyld for hendelsen, og fikk forsikringer om at dette nok ville løse seg raskt dersom det gikk bra med de to tyrkerne.

En av dem ble alvorlig skadet, og ble liggende på sykehuset i noen dager, men han kom seg, og familien Hornsletten regnet med at alt ville løse seg.

Men da begynte problemene:

– Det viste seg at bilforsikringen vår ikke dekker skader utenfor Norden, og at vi derfor heller ikke har krav på rettshjelp. sier Heidi Hornsletten.

(Saken fortsetter under bildet)

Kemerby

Tore Hornsletten var på tur til byen Kemerby da han overså et skilt og kolliderte med en liten lastebil.

Foto: Privat

Ambassaden kunne ikke hjelpe

Det skulle vise seg vanskelig å få en advokat til å ta på seg saken. Det er få politifolk og advokater som snakker engelsk, så de var avhengige av tolk hele tiden.

– Så fort vi sa at vi er fra Norge, gikk prisen i været. Vi kom først i kontakt med en som sa han kunne se på saken vår for 3000 euro, men det avslo vi, sier Hornsletten.

De ble henvist til ambassaden, som ikke hadde anledning til å involvere seg i saken på annet vis enn å snakke med pårørende hjemme i Norge, og å gi dem en liste med navn på advokater som snakker engelsk. De kunne riktignok ikke gå god for noen av dem.

Møteplikt hver onsdag

Tore Hornsletten ble sendt mellom politiet og retten, uten at han egentlig fikk vite hva som foregikk. Han fikk en domsavsigelse om å måtte møte opp hver onsdag, og fikk ikke forlate landet.

– Da ferien begynte å nærme seg slutten, lurte vi på hvor lenge dette skulle vare, og vi fikk et tips om at det kunne være lurt å dra hjem til tyrkeren som ble skadet i ulykken og snakke med ham, sier Heidi Hornsletten.

De gjorde som de ble tipset om, og tyrkeren krevde 200.000 for tapt arbeidsfortjeneste, men det kunne ikke familien gi ham.

– Vi forsikret ham om at forsikringsselskapet vårt ville dekke sykehusregninga hans, men det godtok han ikke, så vi dro hjem, og der står saken egentlig fortsatt sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Bilkrasj

Hornslettens bil etter kollisjonen.

Foto: Privat

– Regninga må han betale selv

UD fortalte til NRK i ettermiddag at de gjør det de kan i denne saken for å hjelpe Tore med å komme seg hjem. Men å betale advokat regninga, det må Tore gjøre selv.

– Vi kan bistå nordmenn i utlandet innenfor de rammene vi har. Det vil si at vi kan finne advokater til dem og undersøke hvilke dekning de har i forsikringen, men advokatutgifta må de betale selv det gjør ikke vi, sier Frode Ø. Andersen i UD.

Med andre ord. Det kan være lurt å sjekke reiseforsikringen før man drar på ferie, for mange av dem dekker ikke rettsutgifter.

– Dette gjelder ganske mange land, sier Andersen.

Andersen vil ikke kommentere hvorfor det er slik at Tore må vente i Tyrkia og ikke kan få komme hjem til Norge.

– Vi forstår at dette er vanskelig for familien, og UD vil bistå med det vi kan. Vi er underlagt regler fra Stortingen, og de godene vi er vant til i velferdsstaten Norge gjelder ikke i utlandet, sier han.

Har ikke fått tegn på søksmål

Tore Hornsletten sitter nå i Tyrkia og venter. Det er ikke opprettet noen sak mot ham, men han kan ikke dra hjem i tilfelle motparten vil reise søksmål.

– Vi har enda ikke fått noe tegn på at motparten er interessert i å saksøke oss. Det skjer ingenting, men allikevel må tore bli sittende der.

– Hva er det som har overraska deg mest med denne saken?

– At det skal være så vanskelig å få hjelp når man har forsikring, og at alt går så tregt i Tyrkia. Alt er så avhengig av at du kjenner de rette folkene, sier Heidi Hornsletten, og legger til:

– Vi trodde vi hadde fått tak i en advokat, men da vi hadde forklart saken skulle han ha 12.500 euro for å ta saken – som foreløpig ikke er noen sak.

– Har det svært tøft

Heidi Hornsletten og barna måtte til slutt dra hjem til Elverum. Tore Hornsletten prøver å finne en løsning, men i følge kona har han det svært tøft og har stengt seg litt inne.

– Vi håper vi kan få ham hjem snart. Han har plass på et sykehus den 15. september, en plass han har ventet på i ett år, så vi håper han i alle fall kan være hjemme til da, sier Heidi Hornsletten.

Familien har hørt rykter om at en eventuell rettssak er berammet til 15. desember, og frykter at mannen og faren må bli værende i Tyrkia fram til det.

– Jeg håper det kan gå litt fortgang i saken – at noen tar tak og hjelper til, for vi vet ikke hva mer vi kan gjøre. Tore vurderer å rømme fra landet, men det vil også få store konsekvenser, siden svigermor eier leiligheten som han bor i der nede.