Får ikke adoptere etter seks år: – Det er hjerteskjærende

KIRKENÆR (NRK): Øyvind Håkonsen har brukt seks år og 800.000 kroner på rettssaker og skolegang for afghanske Sarwar.

Sarwar og Øyvind Håkonsen

FAMILIEVEGG: Øyvind Håkonsen har i seks år tatt hånd om Sarwar Hasanzadah fra Afghanistan, og latt ham bli en del av familien. Men norske myndigheter vil ikke la ham adoptere Sarwar, blant annet på grunn av uenighet om alderen hans da han kom til Norge. Her er veggen med familiebilder, hvor Håkonsen mener at bildet av Sarwar har en naturlig plass.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

– Noen netter har jeg mareritt om at jeg er i Afghanistan, og at jeg hører bomber. Det er veldig farlig at jeg skal være der.

Sarwar Hasanzadah kjenner daglig på frykten for å reise tilbake til Afghanistan.

I flere omganger har han fått avslag om asyl, og skal dermed sendes ut av Norge. Sarwar føler seg utrygg, han er uten familie i Afghanistan, og han viser til at det siste året er et økt antall drepte sivile i landet.

En fars kamp

Øyvind Håkonsen

DOKUMENTHAV: Øyvind Håkonsen har sendt atskillige søknader til UDI, Utlendingsnemnda og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, men samtlige har blitt avslått. Kontoret er fylt til randen av dokumenter.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Men Sarwar er ikke alene i sin kamp. I seks år har han bodd hos Øyvind Håkonsen og hans familie. Håkonsen har ofret mye tid og midler for at Sarwar skal få bli.

– Jeg har brukt seks år på dette. Det koster 15.000-20.000 kroner per søknad, 50.000-60.000 per rettssak, og mange års privat skole er svært kostbart. Det nærmer seg 800.000 kroner, men han er sønnen vår og her skal han bo.

Og familiefølelsen er gjensidig.

– Han er faren min. Linda og Marita er søstre og har hjulpet meg med sin kjærlighet, med lekser og språk. De er familien min, og jeg elsker dem, sier Sarwar.

Se Sarwars «familiealbum»:

Sarwar holder nytt familiemedlem
Foto: Privat

Adopsjonssøknader avslått

Men kjærligheten har ikke ført til godkjente adopsjonssøknader.

Karin Andersen

OPPRØRT: SV-politiker Karin Andersen syns det er en hjerteskjærende sak, og mener det er meningsløst at Øyvind Håkonsen ikke får adoptere Sarwar. Hun mener at Sarwar i det minste må få oppholdstillatelse i Norge på humanitært grunnlag.

Foto: Stig Weston / SV

Avslagene begrunnes med at Sarwar ikke har lovlig opphold i Norge, og at UDI mener han var voksen da han ankom (se faktaboks).

SVs Karin Andersen har nå engasjert seg sterkt i saken.

– Dette er en hjerteskjærende sak. Det var åpenbart at Sarwar var mindreårig da han kom til Norge, men ble ikke trodd. Det var jo derfor Håkonsen tok han med seg hjem, han så at dette var en guttunge. Nå har Sarwar bodd hos dem i seks år, gått på skole og blitt norsk, og han har ingen i Afghanistan. Så får ikke familien lov til å adoptere ham.

– Veldig tøft

Nå har Håkonsen på nytt skrevet til Utlendingsnemnda, og bedt om omgjøring av utsendelsvedtaket, på grunn av sikkerhetssituasjonen i Afghanistan.

– Alle som har nære familiemedlemmer kan tenke seg hvordan det er å sitte hjelpeløs og se hvordan myndigheter herser med et menneske, og ikke gir lov til å leve et normalt liv i Norge. Det er veldig tøft.

Sarwar og Øyvind Håkonsen

'FAR OG SØNN': Øyvind Håkonsen ser på Sarwar som sin sønn og har gitt ham skolegang og omsorg i seks år. Men nå kan de om kort tid måtte skilles, Sarwar har fått beskjed om at han må sendes tilbake til Afghanistan.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Bufdir: – Kan ikke kommentere enkeltsaker

Utlendingsnemnda sier til NRK at de ikke vil forskuttere utfallet.

De påpeker at alle saker om Afghanistan blir individuelt behandlet, det foreligger ikke føringer om at alle eller ingen får bli i Norge.

Barne- ungdoms og familiedirektoratet skriver at de ikke kan kommentere enkeltsaker, men at mange hensyn påvirker beslutningen i saker (se fullt svar i faktaboks).