Hopp til innhold

Får eksperthjelp fra NAV

Sportsvarehuset XXL på Hamar får eksperthjelp av NAV for å få de rette personene i stillingene.

XXL

Sportskjeden XXL på Hamar, inngår samarbeid med NAV for å få rekruttert folk til stillingene.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Det har blitt 500 nye arbeidsplasser i varehandelen på Hedmarken det siste året, etter etableringen av Ikea, XXL, Jula og CC Stadion. Nå inngår NAV og sportsbutikken XXL en rekrutteringsavtale for å få de riktige folka i arbeid.

– Det at vi har et så nært samarbeid med NAV, gjør at ved frafall hos oss, så vil vi kunne gå rett inn til NAV for å få de til å finne den rette kandidaten jeg trenger så raskt som mulig, sier Anne Katrine Sveen Topp i XXL.

Stabilt arbeidsmarked i Hedmark

Den årlige bedriftsundersøkelsen fra NAV viser at 74 prosent av bedriftene i Hedmark ikke regner med å ansette flere i året som kommer, men de regner heller ikke med å nedbemanne. Undersøkelsen viser også at 10 prosent av bedriftene sliter med å få tak i kvalifisert arbeidskraft.

Hard kamp om IKEA jobber

I 675 stillinger har bedrifter enten latt være å ansette noen, eller de har ansatt folk med lavere kompetanse enn de ønsket.

Bjørn Lien

Direktør i NAV Hedmark Bjørn Lien, sier det er viktig med en god utdannelse, og at det da er bedrifter som står klare til å ta i mot deg.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

– Det ser jeg på som en stor utfordring. Det er en utfordring for alle. Men det er et bilde på den kompleksiteten som er i det norske arbeidslivet. Bedriftene trenger godt kompetanse, de trenger fagfolk. Derfor er det viktig at folk tar seg utdanning for å komme seg inn i arbeidslivet. Har du god utdannelse i bunn, så er det er et arbeidsmarked som tar deg i mot, sier Bjørn Lien i NAV.

XXL får eksperthjelp

For XXL er det ikke noe stort problem. Men de ønsker å samarbeide med NAV, både for å få lettere tilgang til kvalifisert arbeidskraft, og for å bidra til å lære opp folk gjennom praksisplasser.

– Det som er fint med samarbeidet med NAV, er at de kan plukke de rette folka for oss, sier Eileen Johnsen, som er attføringsansvarlig i XXL.

XXL samarbeider med NAV

Avdelingsdirektør i NAV Hedmark Roy Skaug bak, varehusjef XXL Anne Katrine Sveen Topp og direktør i NAV Hedmark Bjørn Lien, inngår samarbeid om rekruttering.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Dette er den tredje avtalen av denne typen som NAV inngår i Hedmark, og den første i en butikk. Varehandelen har tatt seg opp mye i Hedmark, spesielt i Hamarregionen, med så mange nyetableringer det siste året. Og NAV vil ha muligheten til å få folk inn i disse jobbene.

– Vi har en arbeidsgiver som tar samfunnsoppdraget, og som kan gi tett og god oppfølging til den det gjelder. Vi vil rekruttere til ordinære jobbskiftere og de som trenger økt oppfølging. Det er viktig for NAV å ha et godt samarbeid med arbeidsgiverene, for det er der brukeren er og får en inntekt, sier Roy Skaug i NAV.