Fant sjelden sopp - selges for oppimot 15 000 kroner kiloen

Soppen Kransmusserong var en gang bare forbeholdt Keiseren i Japan. I går fant fem elever i Elverum soppen på skogstur.

Kristoffer Holen Skaaden, Jesper Emblemsvåg Ekren, Oliver Fremgaarden Hansen, Luca Motrøen Furulund

Gutta som fant den sjeldne soppen, som japanerne gjerne betaler mellom 10-15.000 kroner kiloen for: Kristoffer Holen Skaaden, Jesper Emblemsvåg Ekren, Oliver Fremgaarden Hansen og Luca Motrøen Furulund.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Soppen Kransmusserong ser ikke så uvanlig ut, men den er forholdsvis sjelden. Den finnes i Norge, Korea og Japan, og i de to sistnevnte landene kan kiloprisen fort komme opp mellom 10 og 15 000 kroner.

Denne soppen fant altså elever på Søbakken skole i Elverum da de torsdag var på sopptur. Ingen hadde trodd at de skulle finne en så sjelden sopp.

– Da vi fikk vite at den var veldig sjelden, så tenkte jeg at den er vel bare litt sjelden, men så fikk vi vite at det hadde vært en delegasjon fra Finland for å se nettopp denne arten i Norge. Da begynte vi å skjønne hvor sjelden denne soppen var, og vi ble helt i ekstase, forteller lærer Sussan Nysveen.

Sussan Nysveen med elever skjærer sopp

Lærer Sussan Nysveen skjærer opp sopp med elevene.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Første de fant

Soppen fant noen av guttene i 2. klasse i et skogområde som heter Stavåsen, noen kilometer nord for Elverum sentrum.

– Det var den første soppen vi fant. Vi visste ikke at den var sjelden, men det var veldig artig, sier Jesper Emblemsvåg Ekren.

Her er det gode vilkår for soppen Kransmusserong i den tørre skrinne sandjorda. Noe som er årsaken til at soppen ikke er helt uvanlig i Elverum.

– Man kan finne 8-10-12 stykker i løpet av en sesong hvis man ser etter steinsopp, men jeg er ikke ute og leter bare etter den for det blir for spesielt interesserte, sier soppekspert Geir Fjeld.

– Bør smake godt

Lærer Nysveen synes det var artig at de fant soppen.

– Etter å ha lest om soppen på nettet så skjønner vi at det er virkelig er et funn vi har gjort. At våre 2.-klassinger har gjort det er jo helt fantastisk. Jeg tror den smaker helt fantastisk, det bør den gjøre med den kiloprisen.

Og fredag formiddag ble soppen stekt sammen med andre sopper som elevene fant.

– Den lukter nesten som såpe, men jeg tror det smaker godt, forteller Jesper, og han kunne bekrefte etter en smaksprøve at det var godt.

– Det smakte veldig godt, litt salt da.

SE VIDEO: 2.-klassinger fant sjelden og verdifull sopp:

Søbakken-elever fant svært sjelden sopp som bare finnes i Norge, Korea og Japan.

Reporter Ola Bjørlo Strande/fotograf Odd Ragnar Lund.

Keiserens patentmiddel

Det er knyttet en spesiell historie og tradisjon til soppen i Japan som går tusenvis av år tilbake. Opprinnelig var Kransmusserong keiserens sopp. Det var bare han som kunne spise den.

Hvis en bonde fant en slik sopp måtte han levere den til palasset, og han kunne bli hardt straffet hvis han spiste den sjøl.

– Soppens status har holdt seg oppover årene, og den blir fortsatt sett på som en god og spesiell sopp i Japan, sier Fjeld.

Hovedårsaken til at soppen var forbeholdt keiseren var dens rykte for å ha god innvirkning på mannens potens.

– Det er jo en annen historie som er knyttet til denne soppen som kanskje er årsaken til dens gode rykte. Den skal være bra for mannens potens.

– Virker den?

– Nja ... jeg vet ikke om den virker, men jeg kan bekrefte at den ikke virker mot sin hensikt, sier Fjeld og ler.